For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Kristjan Järvi | George Enescu Festival

Kristjan Järvi

Kristjan Järvi şi-a clădit o carieră care îmbină reputaţia sa internaţională de dirijor pătrunzător şi articulat cu o sensibilitate unică şi cu o iubire autentică pentru muzică. Järvi e renumit în întreaga lume pentru programele sale inventive, pentru colaborările curajoase şi pentru repertoriul transcultural şi care depăşeşte separările clasice dintre genuri. Un antreprenor din fire şi un educator şi filantrop plin de pasiune, Järvi conduce atât cea mai veche Orchestră Radio din Europa şi cea mai nouă Orchestră de Tineret.

Kristjan Järvi are patru angajamente principale, inclusiv acela de Director Muzical al MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (începând din stagiunea 2012-13); Dirijor Principal al Gstaad Festival Orchestra (GFO); Fondator şi Director Muzical al Absolute Ensemble; Dirijor Fondator al Baltic Youth Philharmonic (BYP).  De asemenea, este Consultant Artistic pentru Basel Chamber Orchestra.  Järvi a deţinut anterior posturi de Director Muzical la Viena şi în Suedia.

Järvi menţine o relaţie similară cu Danish National Symphony Orchestra, iar în 2012-13 a fost rezident la Danish National Symphony Orchestra, lucrând atât cu BYP, cât şi cu MDR în noua sală de concerte a Radioului Danez. În octombrie 2012 a debutat cu Berlin Philharmonic Orchestra. În 2014, Kristjan a dirijat Orchestre National de France în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor muzicii clasice transmise în direct pentru televiziune, Les Victoires de la Musique.

Kristjan are contracte în desfăşurare ca dirijor invitat cu următoarele orchestre: London Symphony Orchestra (cu care are concerte regulate în Londra şi a făcut turnee în SUA, Europa şi Asia), Staatskapelle Dresden, Bayerische Rundfunk Symphony Orchestra, NDR Hamburg, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Roma, National Symphony Orchestra (Washington D.C), Minnesota Orchestra, Sydney Symphony şi NHK Symphony Japan.

În ce priveşte înregistrările, Järvi şi-a înscris în palmares peste 30 de albume. A primit de-a lungul timpului un Grammy suedez pentru ‘Best Opera Performance’, premiul criticilor germani pentru ‘Best Album’, o nominalizare la Grammy şi o nominalizare la BBC Record Award. Kristjan Järvi face înregistrări pentru Sony şi Naïve. Două albume lansate de Sony în 2012 au fost “Carmina Burana” and “Cloud Atlas Symphony”, amândouă cu MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra.  “Cloud Atlas Symphony” marchează preocuparea permanent a lui Kristjan pentru muzica de film, el înregistrând coloana sonoră a filmului de la Hollywood Cloud Atlas împreună cu MDR. 

Lucrarea “Cloud Atlas Symphony” de Gene Pritsker a fost comandată de MDR şi se adaugă unui corpus de peste 100 de lucrări noi pentru care Kristjan a căutat în mod activ comenzi.  Kristjan Järvi a lucrat cu mulţi dintre cei mai preţuiţi compozitori ai vremurilor noastre şi a comandat şi colaborat cu diferiţi artişti, printer care Arvo Pärt, Tan Dun, John Adams, Esa-Pekka Salonen, H.K Gruber, Renee Fleming, Joe Zawinul, Goran Bregovic, Paquito d’Rivera, Eitetsu Hayashi, Marcel Khalife şi Benny Anderson.

După lansarea albumului scos sub egida Naïve “Mendelssohn/Adams: Violin Concertos” în aprilie 2014 împreună cu violonistul Chad Hoopes şi MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, Kristjan Järvi şi Naïve au început Kristjan Järvi Sound Project, o serie extinsă de înregistrări care prezintă extinsul repertoriu al dirijorului din zona muzicii clasice, a muzicii cu accente tradiţionale şi a colaborărilor din jazz.

Fondată în 2008, Baltic Youth Philharmonic a fost îmbrăţişată rapid de comunitatea internaţională atât ca un model educaţional important, cât şi ca un simbol al păcii şi al unităţii într-o regiune foarte instabilă anterior. În calitate de dirijor fondator, Kristjan Järvi a condus ansamblul în turnee prin toată Europa şi a obţinut un sprijin semnificativ prin intermediul unui board de sprijin care îi include pe fostul Cancelar german Schroeder, pe Valery Gergiev, Kurt Masur, Esa-Pekka Salonen, Marek Janowski şi Mariss Jansons. BYP a devenit un centru educativ şi concertant vibrant, care uneşte prin muzică studenţi din toată regiunea.

Kristjan Järvi este interesat de educaţia muzicală şi, pe lângă lucrul cu BYP, a înfiinţat Absolute Academy la Universitatea de Muzică şi Arte din Bremen şi proiectul educaţional musical Muusikaselts din orfelinatele izolate din Estonia (devenit între timp o iniţiativă naţională). A lucrat cu numeroase organizaţii de tineret, iar în 2011 a fost în juriul primului Concurs Internaţional de Compoziţie de la Beijing, China.

Kristjan Järvi s-a născut la Tallinn, în Estonia.  A emigrat în SUA în copilărie şi a crescut în New York. Este un pianist desăvârşit şi a absolvit Manhattan School of Music, după care a urmat cursuri de dirijat la University of Michigan.  Şi-a început cariera ca Dirijor Asistent pe lângă Esa-Pekka Salonen la Los Angeles Philharmonic. 

Kristjan Järvi este reprezentat de către Tanja Dorn/IMG Artists.