For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Leonel Morales | George Enescu Festival
leonel-morales

Leonel Morales

Născut în Cuba, Leonel Morales este cetățean spaniol, locuind în Spania din 1991. A absolvit Universitatea din Havana sub tutela lui Frank Fernandez, fiind studentul lui Victor Merzhanov urmând tradiția școlii ruse. A urmat studii post-universitare cu Dmitry Voskresensky și cu Jacov Latainer.

Leonel Morales a ajuns în Spania la vârsta de 25 de ani și a câştigat numeroase premii la competiții internaționale. În octombrie 2008 a primit prestigioasa distincție „Tasto D`Argento 2008” (Alexandria – Italia). A concertat în Statele Unite ale Americii, cântând opusuri pianistice concertante de Ceaikovski și Rachmaninov împreună cu Orchestra Simfonică din Mexic, condusă de Enrique Bátiz.

Leonel Morales este, poate, singurul pianist din lume care a interpretat în două seri consecutive integrala concertelor pentru pian de Rachmaninov, incluzând Rapsodia pe o temă de Paganini.

Este invitat să facă parte din juriile unor competiții internaționale foarte importante. Împreună cu soția sa a fondat Concursul Internațional de Pian „Spanish Composers” în Spania, Concursul Internațional de Pian „Maria Herrero”, Festivalul Internațional de Pian și Masterclass-ul „Leonel Morales” și Cursul Internațional de Pian pentru Copii și Adolescenți.

Leonel Morales susține cursuri în întreaga lume în care analizează și interpretează cele 32 de sonate de Beethoven. Peste 80 de pianiști din întreaga lume vin la masterclass-ul său internațional și la Festivalul de Pian de la Granada. CD-ul său cu Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Sergey Rachmaninov a fost înregistrat împreună cu Filarmonica Mihail Jora din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan și lansat la label-ul Piano Ecos.

Datorită virtuozității sale, Leonel Morales cântă frecvent cu orchestre de prestigiu ca Orchestra Națională Spaniolă, Orchestrele Radio și TV din Spania, Orchestra Simfonică din Bilbao, Orchestra Simfonică din Tenerife, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din Varșovia, Orchestra Simfonică din Ljubljana și altele; este membru al “Academia de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría”, din Sevilla (Spania). De asemenea, este profesor de pian la “Conservatorio Superior de Castellón” și lucrează ca profesor rezident la Universitatea de Muzică din San Juan, Puerto Rico, consiliind departamentul de pian.