For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Marina de Liso | George Enescu Festival
Marina de Liso

Marina de Liso

A studiat canto la Conservatorul din Rovigo unde a obținut o diplomă „magna cum laudae”. Și-a continuat studiile la Școala de Muzică din Milano, specializându-se pe canto renascentist și baroc sub conducerea lui Claudine Ansermet. În 2001, a câștigat concursul „Toti Dal Monte” din Treviso și în 2002 concursul „As. Li.Co” din Milano. În 2001 și-a făcut debutul în Falstaff precum Ms. Quickly în Italia. Mai târziu, a interpretat-o pe Alcina în „Orlando Furioso” de Vivaldi și „Dido și Aeneas” în Vicenza și rolul Isabellei în „L`Italiana in Algeri” la Teatro alla Scala din Milano din partea lui  Juan Diego Florez.

Alte roluri din repertoriul ei clasic includ: Marchesa Melibea în „Il Viaggio a Reims” sub bagheta dirijorală a lui Alberto Zedda; Cherubino în „Le Nozze di Figaro” în Genova și Annio în „Clemenza di Tito” de Mozart; Ragonde în „Le Comte Ory” la  Rossini Opera Festival din Pesaro și Flaminia în „L’innocenza Giustificata” de Gluck în  Cologne, înregistrată de Harmonia Mundi.

În afară de repertoriul clasic, îndrăgește în mod special muzica barocă unde a devenit una dintre cele mai căutate mezzo/alto ale generației sale. În ultimii doi ani a interpretat următoarele roluri din Handel: Arsace în „Partenope in Ferrara” și „Modena” dirijat de Ottavio Dantone și de Accademia Bizantina; „Rosimonda in Faramondo” alături de Diego Fasolis în turneul european și înregistrat de EMI; Cornelia în „Giulio Cesare” în Genova; Andronico în „Tamerlano” cu Emmanuelle Haim în Paris Théâtre des Champs Elysées; Medoro în „Orlando” de  Handel; Claudio în „Silla” cu Fabio Biondi în Santa Cecilia în Roma și „Fileno” în Clori, „Tirsi e Fileno” în Hanover împreună cu Andreas Spering.

A interpretat: Asteria în „Bajazet” a lui Vivaldi alături de Fabio Biondi în majoritatea și în; Speranza în „L’Orfeo” la Theatre du Châtelet în Paris și în Strasbourg cu Emmanuelle Haïm; „La Senna Festeggiante” și Tamiri în „Farnace” de Vivaldi cu Jordi Savall; „La Didone” de Cavalli în cadrul La Fenice în Veneția și în Turin; „Narcissus” de Scarlatti în Luzern, Londra și București; Vitellia în „Tito Manlio” de Vivaldi  la Barbican în Londra cu Ottavio Dantone: Oloferne în „Juditha Triumphans” în Spania; Pergolesi în „ Il Prigionier Superbo” cu Andrea Marcon, Giustina în „Flaminio” de Pergolesi și în „Adriano in Siria” (rol principal) la Festivalul Pergolesi din Jesi; „La Betulia Liberata” de Mozart în Franța cu Antonio Florio în Beaune; „Giustinio” (rol principal) de Vivaldi în Theater an der Wien și Théâtre des Champs-Elysées; „Rinaldo” (rol principal) cu Ottavio Dantone în Ferrara, Ravenna și Reggio Emilia; rolul Angelicăi în „Orlando Furioso” de Vivaldi și cel al Rosinei în „Barbiere” de Rossini alături de Jean-Christophe Spinosi; Tamiri în „Farnace” de Vivaldi cu Diego Fasolis într-un turneu european (Bremen, Bilbao și  Ambronay); rolul principal în „Orfeo ed Euridice” de Gluck la Teatrul Liric din Cagliari, Rosina în „Barbiere di Siviglia” sub batonul lui Jean-Chistophe Spinosi la Toulouse Grands Interprètes Festival și Brest; a cântat din nou „L’Italiana in Algeri”(rol principal) la Teatro Regio din Turin; Tauride în Handel- „Arianna” la Barbican Center cu Christopher Hogwood și „Didone” a Cavalli la Teatro alla Scala din Milano alături de  Fabio Biondi.

La Festivalul Internațional din Innsbruck a interpretat rolul principal din „Romolo și Ersilia” a lui Hasse sub batonul dirijorial al lui Attlio Cremonesi. Împreună cu Harry Bicket și The English Concert a susținut recitalul solo din Instanbul și „Aci,Galatea e Polifemo” în Europa etc.

În concert a participat alături de Accademia Montis Regalis, La Venexiana, Accademia Bizantina, Orchestra Accademia di Santa Cecilia, The English Concerts; Europa Galante, Le Concert des Nations, Le Concert d’Astrée, Academy of Ancient Music, Ensemble Matheus, Il Giardino Armonico etc.

A realizat înregistrări pentru prestigioase case de discuri. Printre acestea, se numără: „Faramondo” de Handel pentru Emi; Messaggera în opera renumită și foarte premiată a lui Monteverdi – „Orfeo” alături de  La Venexiana; „Cantatas”  de Saint-Saëns cu Hervé Niquet pentru  Glossa; Johann Christian Bach – „Zanaïda”, Tamasse, împreună cu David Stern și Opera Fuoco (Zig-Zag Territoire).

 Angajamente recente și cele viitoare includ: „Dido și Enea” – Purcell, Sorceless, în Verona cu Stefano Montanari; „Penelope” de Faurés , Euriclée, în Théâtre des Champs-Elysées cu A.C Antonacci și R. Alagna; „Giulio Cesare” a lui Handel, Cornelia, cu Ottavio Dantone; Vivaldi- „Dorilla” in Tempe alături de Diego Fasolis în Lausanne. Împreună cu Academy of Ancient Music este Ottavia în opera „Incoronazione di Poppea” de Monteverdi. Din repertoriul lui Rossini și-a făcut apariția în „Italiana in Algeri”, Isabella, în Vichy și Verona și „Comte Ory”, Ragonde, la Teatro alla Scala cu Juan Diego Florez. Este Giovanna Seymour a acestui sezon în opera „Anna Bolena” a lui Bellini și va  interpreta „Oracolo in Messenia” de Vivaldi cu Fabio Biondi în cadrul unui turneu important de la Barbican Center până în Japonia.