For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Marius Vlad Budoiu | George Enescu Festival
Marius - Gala 01

Marius Vlad Budoiu

S-a născut în Cluj-Napoca, oraș în care a absolvit Liceul German, apoi Academia de Muzică. A fost îndrumat spre o carieră vocală de tatăl său, baritonul Ion Budoiu, Edith Simon şi Gheorghe Roșu. După încheierea studiilor, Marius Vlad Budoiu a activat ca solist la Opera Română din Cluj.

A debutat la 21 de ani în repertoriul vocal-simfonic cu lucrarea Simfonia a IX-a de Beethoven, la Filarmonica din Târgu Mureș, apoi, în repertoriul de operă în rolul Lenski (Evgheni Oneghin), la Opera Maghiară din Cluj. În 1995, a câștigat Premiul I la Concursul Traian Grozăvescu (Lugoj) și la Concursul Mozart (Cluj). Anul 1996 i-a adus Premiul III la Concursul de Lied Robert Schumann (Zwickau), iar anul 1997 Premiul I la Concursul Internațional Hariclea Darclée din Brăila.

Primele roluri pe scena Operei Române din Cluj au fost Rodolfo (La Bohème de G. Puccini) și Alfredo (La Traviata de G. Verdi). Itinerariul său artistic a continuat printr-o serie de roluri mozartiene: Don Ottavio (Don Giovanni), Tamino (Die Zauberflöte) și Idomeneo (Idomeneo). Repertoriul său a cuprins în timp roluri ca Jose (Carmen), Radames (Aida), Canio (Pagliacci) și Calaf (Turandot).

Este tenorul român cu repertoriul cel mai vast şi singurul din România care a reușit cu succes să intre în repertoriul de tenor dramatic și care abordează roluri ca Otello (Otello), Samson (Samson et Dalila) sau Lohengrin (Lohengrin).

Cu rolul Tamino și-a făcut debutul pe scena Operei Naționale din București, în 1996, participând ulterior la turneul acesteia în Anglia. În lucrările abordate de Marius Vlad Budoiu se regăsesc creații de la Händel (Messiah, Judas Maccabeus, Israel in Ägypten) la compozitori ai secolului XX. Fiind un muzician complex, este solicitat de către autorii contemporani pentru numeroase lucrări în primă audiție.
A cântat în Anglia, Franța, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveția, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia și Japonia.

Pe lângă activitatea solistică, Marius Vlad Budoiu este Doctor în Muzică și predă de 15 ani la Academia de Muzică din Cluj.

În 2010 a primit două premii importante: Premiul Revistei VIP pentru Cel mai bun solist de operă al anului 2010 și Premiul de Excelență la Galele 10 Pentru România, pentru întreaga activitate artistică și pedagogică.