For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Martin Yates | George Enescu Festival
Martin Yates

Martin Yates

Onorat să dirijeze la Oslo mai multe concerte din cadrul festivității premiului Nobel pentru Pace, este considerat un acompaniator etalon și se bucură de colaborări cu soliști de renume internațional, precum Jose Carreras, Barbara Hendricks, Bryn Terfel, Montserrat Caballe, Roberto Alagna, Angela Gheorghiu și Yo-Yo Ma.

Martin Yates are o carieră de peste două decenii. Având studii de pian, compoziție și dirijat, Yates a debutat ca dirijor cu Opera Națională din Israel, unde pentru o perioadă de două sezoane a realizat producții ca La Traviata (Verdi) și La Boheme, Tosca și Madame Butterfly (Puccini).

A lucrat ca dirijor invitat cu cele mai respectate orchestre din Marea Britanie, inclusiv cu London Symphony Orchestra, Philharmonia, Royal Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony, Royal Liverpool Philharmonic, Royal Scottish National Orchestra, BBC Concert Orchestra și Hallé. De asemenea, a lucrat cu orchestre ca Gothenburg Symphony, Malmo Symphony, Bergen Philharmonic, Royal Stockholm Philharmonic, Ostgota Blasarsymfonikerna și Swedish Chamber Orchestra, dirijând în premieră A Prayer Out of Stillness, de Mark Anthony Turnage.

A dirijat orchestre ca Zurich Tonhalle, Jerusalem Symphony, Danish Radio Symphony, Royal Flanders Philharmonic, Iceland Symphony, Melbourne Symphony, Malaysian Philharmonic, Tasmanian Symphony, New Zealand Symphony și Orchestra of Gran Canaria. La începutul anului 2009, Yates a debutat la Carnegie Hall dirijând New York Pops Orchestra într-un program care sărbătorea muzica lui Charles Strouse, iar în septembrie 2010 a dirijat pentru a treia oară în cadrul evenimentului Proms în the Park, în Hyde Park.

În prezent, în centrul carierei muzicale a lui Yates se află baletul, prin colaborările cu Baletul Național din Norvegia, Baletul Național Finlandez şi cu Royal Ballet, Covent Garden (debut 2004, cu baletul Agon, de Stravinsky; au urmat Manon, Romeo și Julieta, Mayerling, Seven Deadly Sins și Lacul lebedelor). În sezonul trecut Yates a debutat atât cu Baletul Scoțian, dirijând spectacolul Un tramvai numit dorință, dar și cu Baletul Național din Japonia, unde a dirijat Manon, bucurându-se de un mare succes din partea criticilor. E director muzical al unora dintre cele mai importante musicaluri din West End, Londra.

A făcut înregistrări cu Royal Scottish National, Gothenburg Symphony și Royal Flanders Philharmonic. Printre cele mai recente înregistrări: Richard Arnell, Sketches for Symphony No. 2, de Moeran (cu Royal Scottish National Orchestra) și Symphony No. 5, de Vaughan Williams, (cu Bournemouth Symphony Orchestra).