For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Michael Tilson Thomas | George Enescu Festival
thilson thomas

Michael Tilson Thomas

Un director muzical al secolului XXI. De când a devenit director muzical în 1995, Michael Tilson Thomas (MTT) a făcut parte din procesul de transformare al Orchestrei Simfonice San Francisco (SFS) într-unul dintre cele mai mari ansambluri din lume. El a sporit reputația internațională a orchestrei și a extins publicul pentru muzica clasică. Sub conducerea lui MTT, SFS a expus muzica compozitorilor americani, a câştigat unsprezece premii Grammy – șapte pentru ciclul de Mahler – și a creat Keeping Score, o serie revoluţionară multianuala PBS și proiecte multimedia care au făcut muzica lui Beethoven, Ives, Mahler și alți maeștri, mai accesibilă pentru oameni de toate vârstele și de orice educaţie muzicală.

O colaborare prolifică şi programe inovatoare. MTT a început colaborarea cu SFS în 1974, când a realizat prima din mai multe apariţii ca dirijor invitat cu orchestra. Întotdeauna un favorit în San Francisco, a fost numit sucesorul lui Herbert Blomstedt ca director muzical al SFS. În sezonul inaugural 1995-1996, MTT inclus o lucrare americană pe aproape fiecare program și a încheiat sezonul cu un festival american, o celebrare de două săptămâni de muzică americană. În anul 2000, MTT împreună cu SFS au organizat 12 concerte la American Mavericks Festival care au celebrat patrimoniul muzical al secolului XX din America și au reluat conceptul cu noi compozitori și concerte pentru orchestră în San Francisco şi în Statele Unite. Alte festivaluri lăudate, printre altele, au explorat muzica lui Stravinsky, Prokofiev, Wagner, şi a Teatrului Evreiesc American. În timpul mandatului său, MTT a creat un echilibru între muzica contemporană și repertoriul clasic, colaborând cu muzicieni diverşi de la Yo-Yo Ma până la membrii trupei Grateful Dead.

New World, London Symphony Orchestra și YouTube. În plus față de conducerea SFS, MTT este Directorul Artistic fondator al New World Symphony Miami, Academia Orchestrală a Americii pentru absolvenții cei mai talentați de la Conservator. În 2011, MTT și New World Symphony au sărbătorit deschiderea New World Center Miami, o academie de artă cu tehnologie avansată şi o sală de concerte proiectată de Frank Gehry.

El a fost, de asemenea, consilier artistic al YouTube Symphony Orchestra în 2009 și 2011, ansambluri formate din muzicieni din 33 de țări selectate în întregime on-line. MTT a dirijat concertul de debut al orchestrei la Carnegie Hall în 2009 şi concertul din Sydney în 2011, care a fost vizualizat on-line de treizeci şi trei de milioane de oameni, cei mai mulţi spectatori ai unui eveniment muzical în istoria internetului.

Din 1987 până în 1995, înainte de asumarea rolului său în San Francisco, el a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Londra. El menține o relație strânsă cu orchestra ca Dirijor Invitat Principal.

Începuturile muzicale. Nativ din Los Angeles, MTT a studiat pianul cu John Crown şi arta de compoziţie şi dirijorala cu Ingolf Dahl de la Universitatea din California de Sud. Acolo, el a devenit director muzical al Young Musicians Foundation Debut Orchestra la nouăsprezece ani, lucrând cu Stravinsky, Boulez, Stockhausen, și Copland la premierele compozițiilor lor pentru renumitele concerte de luni seara. MTT a cântat la pian și a dirijat in cadrul masterclass-uri oferite de Gregor Piatigorsky și Jascha Heifetz și, în calitate de student al lui Friedelind Wagner, el a fost dirijor asistent la faimosul Bayreuth Festival din Germania.

O realizare de exceptie cu Boston. În 1969, la vârsta de douăzeci și patru de ani, MTT a câștigat Premiul Koussevitzky și a fost numit asistent dirijor al Boston Symphony (BSO). Zece zile mai târziu, numele lui a devenit cunoscut pe plan internaţional după ce a urcat pe podium in mijlocul concertului de la Lincoln Center pentru a-l înlocui pe Directorul Muzical al BSO, William Steinberg, care s-a îmbolnăvit. MTT a devenit dirijor asociat al BSO, apoi Dirijor Invitat Principal. De asemenea, el a fost prim dirijor şi director al Festivalului Ojai, director muzical al Filarmonicii Buffalo și Dirijor Invitat Principal la Los Angeles Philharmonic.

Recunoaştere la nivel mondial. MTT și SFS organizează turnee periodice în Statele Unite, Europa şi Asia. În 2011, au interpretat simfoniile lui Mahler în principalele capitale muzicale europene cu ocazia aniversărilor de naștere şi a trecerii în nefiinţă a compozitorului, inclusiv un angajament de patru concerte la faimosul Vienna Konzerthaus. În 2006, ei au debutat în China continentală, concertând în Shanghai, și au interpretat în cadrul a trei concerte pentru deschiderea festivalului Hong Kong Arts . MTT a vizitat lumea cu Orchestra Simfonică din Londra. Până în 2000, el a fost co-director artistic al Festivalului de Muzică din Pacific, pe care el și Leonard Bernstein l-au inaugurat în Sapporo, Japonia în 1990.

Înregistrări & TV. Gama amplă de înregistrări ale lui MTT, care reflectă amploarea intereselor sale ca dirijor, compozitor și pianist, au câștigat numeroase premii internaționale, în plus față de discurile sale Mahler, Prokofiev și Stravinski, câștigătoare ale premiului Grammy. Înregistrarea Ives din 2003 cu SFS, An American Journey, a câştigat Premiul ECHO Klassic Award for Symphonic Recording of the Year. El a înregistrat muzică de Bach și Beethoven, şi a desfăşurat muncă de pionierat cu muzică de Ruggles, Reich, Cage și Gershwin. El a apărut de multe ori la televizor. MTT a dezvoltat și găzduit serialul de televiziune Keeping Score, care a fost vizionat de peste șase milioane de americani. El a participat împreună cu SFS la Great Performances de PBS, în documentare PBS cu New World Symphony, și la seria BBC cu Orchestra Simfonică din Londra. El a condus New York Philharmonic Young People’s Concerts la CBS-TV din 1971 până în 1977.

Un compozitor de note. MTT a compus mai multe lucrări bine primite, inclusiv From the Diary of Anne Frank; Shówa/Shoáh, care au comemorat a cincizecea aniversare a bombardamentului de la Hiroshima; concertul contrabassoon Urban Legend; Island Music, o sărbătoare percutantă dedicată în memoria compozitorului Lou Harrison; şi Notturno. În 1999, MTT a dirijat SFS în prima versiune orchestrală a poeziior de Walt Whitman, Three Songs to Poems, interpretate de baritonul Thomas Hampson, și în 2001, Renée Fleming și SFS au adus în premieră ciclul de cântece ale lui MTT, Poems of Emily Dickinson.

Un artist distins. Multe distincţii ale lui MTT includ President’s Award de la National Academy of Recording Arts and Sciences, Musical America’s Conductor şi Musician of the Year. El este Chevalier des Arts et des Lettres de France, a fost selectat ca Artistul Anului 2005 în revista Gramophone și a fost ales în American Academy of Arts and Sciences. El a fost numit unul dintre cele mai buni lideri ai Americii de US News & World Report. În 2010, președintele Obama i-a acordat Medalia Naţională pentru Arte.