For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Mikhail Ovrutsky | George Enescu Festival
NZSO Mikhail_Ovrutsky

Mikhail Ovrutsky

„Un violonist pe cale de a atinge culmile ” Neue Luzerner Zeitung

Cu talentul său extraordinar, tehnica uluitoare și de profunzime, fără a mai menționa „tonul incandescent al viorii” (KulturSPIEGEL), Mikhail Ovrutsky este unul dintre cei mai de seamă violoniști din ziua de azi.

Născut într-o familie de muzicieni la Moscova în 1980, Mikhail Ovrutsky a început lecțiile de vioară la vârsta de doar cinci ani la o școală de muzică pentru copiii talentați. La unsprezece ani s-a mutat cu familia în SUA, unde a studiat inițial la Manhattan School of Music și mai târziu a primit lecții din partea lui Dorothy DeLay la New York Julliard School. Esențial în dezvoltarea sa a fost întâlnirea cu Zakhar Bron care l-a acceptat la cursurile sale la vârsta de șaptesprezece ani. După ce a obținut o diplomă și a promovat toate examenele (toate „cu distincție” ) la Cologne Musikhochschule, ulterior a fost numit asistent al profesorului Bron.

Mikhail Ovrutsky a câștigat un număr surprinzător de premii în competițiile internaționale, incluzând Competiția Tchaikovsky din Moscova, Competiția Pablo de Sarasate și Competiția Internațională Liana Issakadze din St. Petersburg. Un punct decisiv în cariera lui Ovrutsky a venit în 2005 odată cu succesul său în renumita Competiție Queen Elisabeth din Bruxelles care i-a adus numeroase colaborări cu dirijori și orchestre importante.

Între timp a lucrat ca solist cu Orchestra Philadelphia, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica della Scala, BBC Philharmonic, Orchestra Simfonică WDR, Filarmonica Helsinki, Orchestra Simfonică din Rusia, Orchestra Simfonică din Viena, Mariinsky Theatre Orchestra din St. Petersburg, Lucerne Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestra de Cameră din Moscova, Orchestra Simfonică din Barcelona, Orchestra Bonn Beethoven, Royal Flemish Philharmonic și multe altele. A fost invitat să lucreze cu dirijori faimoși precum Fabio Luisi, Semyon Bychkov, Valery Gergiev, Vladimir Fedoseyev, Pietari Inkinen, Andrés Orozco-Estrada, Dmitri Kitaenko, Leif Segerstam și Roman Kofman.

Numeroasele întâlniri cu Anne-Sophie Mutter au fost importante pentru Ovrutsky atât la nivel artistic, cât și personal. Ea l-a acceptat în 2004 la fundația ei pentru tineri și soliști talentați. În plus, aceasta l-a nominalizat în 2006 pentru premiul european  din partea fundației „Pro Europa” datorită „talentului său artistic desăvârșit și rezultatelor deosebite”. Ca student al fundației Anna-Sophie Mutter obișnuia să interpreteze deseori alături de ea, incluzând Bach’s Double în care a fost ovaționat de audiență și recunoscut în publicațiile specialiste drept „un partener cu aceeași viziune” (Münchner Merkur).

Violonistul multilateral se dedică în special repertoriului din perioada romantismului și romantismului târziu (ex. Violin Concerti by Mendelssohn, Brahms, Elgar sau Sibelius), la fel cum lucrările sale rusești includ concerte de Shostakovich, Tchaikovsky și Stravinsky. Până în acest moment repertoriul său vast cuprinde lucrări de Berg, Rihm, Britten, Bernstein, Schönberg, Debussy, Franck, de Falla și mulți alții.

În plus față de prestațiile sale solo, Mikhail Ovrutsky poate fi ascultat deseori interpretând muzică de cameră la festivaluri celebre și săli de concerte importante, spre exemplu Lockenhaus,  Festivalul Lucerne, Bonn Beethovenfest, la Vienna Konzerthaus sau la Mozarteum în Salzburg. A interpretat alături de David Geringas, Christian Zacharias, Jan Vogler și cu sora sa Sonya Ovrutsky printre mulți alții. Fiind membru al proiectului Academiei Kronberg „Muzica de Cameră conectează lumea”, a concertat alături de Yuri Bashmet și Menahem Pressler.

Mikhail Ovrutsky a lansat numeroase albume cu Warner Classics, Naxos și BerlinClassics. Înregistrarea sa a concertului de vioară Joaquin Rodrigo a fost notată ca „excepțională” în revista Strad, iar albumul cu sora sa, pianista Sonya Ovrutsky, a adunat recenzii extraordinare și a fost selectat ca „Albumul Săptămânii” de către rbb kulturradio.

Mikhail Ovrutsky cântă la o vioară fabricată de Gioffredo Cappa la Turin, aproximativ în anul 1700.