For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nicoleta Ardelean | George Enescu Festival
Nicoleta Ardelean

Nicoleta Ardelean

Născută la Satu Mare, soprana Nicoleta Ardelean, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în 1997 – Facultatea de Pedagogie Muzicală – Muzică Religioasă şi în 1999 – Facultatea de Interpretare Vocală, pentru ca în 2000 să absolve Studiile Masterale.

Este laureată (Marele Premiu) la Concursul Naţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” din Timişoara 1999 şi la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee” (Premiul III), Brăila 1999. În anul 2000 este laureată (Premiul N. Bretan) la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Nicolae Bretan”, Cluj Napoca şi la Concursul Internaţional de Canto din Bilbao, Spania (Premiul II şi Premiul Criticilor Muzicali). În anul 2001, în urma debutului internaţional pe scena Operei din Strasbourg, primeşte un „Premiu de recunoaştere a talentului artistic” din partea Fundaţiei Europene de Cultură de pe lângă Parlamentul European.

Şi-a făcut debutul scenic pe scena Operei din Cluj-Napoca în rolul Contesei din opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart (1999). În perioada 2000-2004 a fost angajata Operei din Constanţa unde a interpretat rolurile Mimi din „Boema” de Giacomo Puccini, Micaela din „Carmen” de Georges Bizet, Violetta din „La Traviata” de Giuseppe Verdi. După debutul său internaţional din Strasbourg, Franţa 2001, cu Micaela din „Carmen” de Bizet, este reangajată pentru a cânta Antonia din „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach în 2002 şi Ines din „L’Africaine” de Giacomo Meyerbeer în 2004. Opera din Marseille, Franţa, o invită în 2003 pentru Mimi din „Boema” şi pentru Liu din „Turandot” în 2006, iar Teatrul din Toulouse în 2004 pentru Nedda din „Paiaţe” de Leoncavallo.

În 2001, Nicoleta Ardelean apare pentru prima dată în Germania, în Concert de Anul Nou cu Orchestra Simfonică din Berlin, urmând apoi Micaela în 2002 şi Antonia în 2004 la Opera din Leipzig. La Santiago de Chile a interpretat Euridice din „Orfeu şi Euridice” de Gluck, în 2002, Giulietta din „I Capuleti e I Montecchi” de Bellini, în 2003, rol pe care îl reia la Festivalul Internţional de Opera Savonlinna, Finlanda, unde se va reîntoarce în 2007 pentru a interpreta rolul Micaela din opera „Carmen”. Tot în capitala chiliană a interpretat rolul Micaela în 2005, precum şi pentru rolurile mozartiene Donna Anna din „Don Giovanni” în 2006 şi Contessa în „Nunta lui Figaro” în 2008, în regia maestrului Michael Hampe. În 2003 îşi face debutul la Opera din Liege în rolul Antonia, după care e reinvitată în 2004 pentru Anai din „Moise şi Faraon” de Gioacchino Rossini, sub bagheta maestrului Alberto Zedda.

Anul 2004 îi aduce bucuria primului succes pe scena celebrei Opere „La Scala” din Milano, Italia, cu rolul titular din opera „Beatrice di Tenda” de Bellini, sub bagheta maestrului Renato Palumbo. Este reinvitată în acelaşi an pentru Micaela din „Carmen”, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Michel Plasson, în regia artistică a lui Nicolas Joel şi Antonia din „Povestirile lui Hoffmann”, cu maestrul Gari Bertini. În 2005, artista interpretează rolul Amenaide din opera „Tancredi” de Rossini, pe scena Operei din Toulon, Franţa şi pe cea a Operei din Toronto, Canada unde se reîntoarce în 2007, interpretând rolul Violettei din „La Traviata”, la pupitru fiind maestrul Daniele Callegari. În octombrie 2005, obţine un mare succes cu rolul Gilda din opera „Rigoletto” de Verdi la Opera din Lausanne, Elveţia şi Massi, Franţa (2007) şi Violetta din „La Traviata” de Verdi la Tel Aviv, Israel, în regia şi scenografia lui Franco Zeffirelli.

În 2006 interpretează rolul Violetta din „La Traviata” pe scenele operelor din Bordeaux, Franţa, Madrid, Spania. În 2007, interpretează rolul Antonia la Tel Aviv, iar la sfârşitul anului debutează cu mare succes în rolul titular din „Lucia di Lammermoor” de Donizetti, la Lausanne (Elveţia). Se reîntoarce în Italia, unde interpretează rolul Violettei Valery pe scena operei din Ancona. În 2007, apare pentru prima dată pe scena Operei din Bucureşti, în cadrul Festivalului „George Enescu”, în rolul Micaela. În 2008, a interpretat rolul Gilda din „Rigoletto” de Verdi la Avignon, Contessa în „Nunta lui Figaro”, la Santiago de Chile. Anul 2009 îi aduce bucuria debutului pe scena Operei din Rouen, cu rolul Donna Anna din opera „Don Giovanni” de Mozart.

Nicoleta Ardelean apare pe scena Operei de Stat din Viena în 2010 în rolul Nedda din „I Pagliacci” de Leoncavallo, alături de tenorul Jose Cura. Tot în 2010 este prezentă pe scena operelor italiene din Lucca, Novara şi Bergamo în rolul Donna Anna din opera „Don Giovanni” de Mozart. În 2011, se reîntoarce în Italia pentru a interpreta rolul Violetta din opera „La Traviata” de Verdi la San Gimignano şi în Elveţia la Bellinzona.

Pe scenele din ţară a putut fi admirată la Satu-Mare, oraşul ei natal, pe scena Filarmonicii „Dinu Lipati” în două apariţii: Violetta din „La Traviata” de Verdi şi Lucia din opera omonimă de Donizetti. La Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2007, a fost prezentă în concertul de deschidere al Festivalului şi pe scena Operei Naţionale, în rolul Micaela din opera „Carmen”, alături de tenorul Jose Cura şi pe scena Operei clujene, la moment de aniversare ca invitat special.

Dirijori importanţi cu care a colaborat: Antonello Allemandi, Mihail Angelov, Maurizio Arena, Paulo Arrivabeni, Christian Badea, Maurizio Benini, Gari Bertini, Roberto Rizzi Brignolli, Rani Calderon, Daniele Callegari, Friedrich Chaslang, Will Crutchfield, Jonathan Darlington, Jagues Delacote, Victor Dumanescu, Jan Latham Koenig, Renato Palumbo, Michel Plasson, Ari Rasilainen, Guido Johannes Rumstadt, Gheorghe Stanciu, Claude Schnitzler, Massimiliano Stefanelli, Johannes Wildner, Alberto Zedda. Regizori importanţi cu care a colaborat: Pier Alli, Jean-Claude Auvray, Alfredo Arias, Serge Bennathan, Daniel Dollé, Frederich Belier Garcia, Arnaud Bernard, Dimitri Bertman, Luis Dominguez, Ocnean Draganov, Massimo Gasparon, Alain Guingal, Michael Hampe, Philipp Himmelmann, Nicolas Joel, Mireille Larroche, Ramón López, Laurent Lafrague, Maianna Morks, Charles Roubaud, Adriano Sinivia, Gianfranco Ventura, Francesca Zambello, Franco Zeffirelli.