For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Noa Wildschut | George Enescu Festival

Noa Wildschut

Noa Wildschut, născută pe 9 marte 2001 în Hilversum (Olanda), a început să ia lecții de vioară la vârsta de patru ani cu Coosje Wijzenbeek. Din septembrie 2013, Noa studiază vioara cu Vera Beths. În plus, Noa frecventează clasa de „Tineri talentați” a Conservatorului din Amseterdam din 2008. Pe lângă cursul de vară anual susținut de Coosje Wijzenbeek în Ftan (Elveția) și participarea la „Internationale Musikakademie” în Liechtenstein, Noa a luat parte de câteva ori la cursurile de vioară în Kloster Schöntal, Germania. Noa a urmat cursuri de perfecționare cu Margreet Honig, Menahem Pressler și cu  Jaap van Zweden. Din 2014 Noa se alătură „Mutter Virtuosi”, ansamblul de coarde condus de Anne-Sophie Mutter.

La vârsta de cinci ani a început să cânte cu Fancy Fiddlers, o orchestră de coarde pentru tineri care concertează frecvent și este foarte cunoscută în Olanda. Alături de ei și-a făcut apariția în multe solo-uri de-a lungul anilor. La șase ani, Noa a apărut în direct la o televiziune olandeză pentru „Kinderprinsengrachtconcert 2007” din Amsterdam. La șapte ani a avut debutul în sala principală a Concertgebouw Amsterdam la „Night of the Promising”.

Deși era cel mai tânăr participant (la nouă ani), Noa a câștigat premiul întâi la Concursul Internațional Louis Spohr pentru Tineri Violoniști în 2010 din Weimar(Germania) la categoria de până la 14 ani. În februarie 2012, Noa (10 ani) a câștigat premiul întâi la Competiția Națională de Vioară de la Haga la categoria 10-12 ani. Un an mai târziu, Noa a câștigat Premiul pentru Tineri Talentați Concertgebouw, o inițiativă a Concertgebouw Amsterdam și Deutsche Bank. Premiul a fost acordat în sala principală a Concertgebouw.

Noa a cântat la „Kingdom Concert 2013”, sărbătorind bicentenarul regatului Olandei televizat în prezența a 21 de membri ai familiei regale incluzându-i pe Regele Willem-Alexander și Regina Maxima.

În plus, Noa a avut onoarea să cânte pentru Dalai Lama în cursul vizitei sale în Olanda în mai 2014.

Între timp Noa a cântat alături de muziciani cunoscuți  ca Janine Jansen, Anne-Sophie Mutter, Menahem Pressler, Paolo Giacometti, Nino Gvetadze, Aleksey Igudesman, Szymon Marciniak, Joris van Rijn, Vesko Eschkenazy, Yoram Ish-Hurwitz și cu Arthur și Lucas Jussen.

Din 2011, Noa oferă în mod regulat recitaluri și concerte, printre altele în timpul festivalului „Următoarea Generație” în Bad Ragaz( Elveția), la „Nymphenburger Sommer Kammermusikfest” în Munich, la „Amsterdam Grachtenfestival”, „Klassiek’ aan het Amstelveld” și pe parcursul festivalului Oranjewoud. În martie 2014, Noa a cântat în serialul internațional „Rising Stars” în Basel și în martie 2015 a cântat la un recital în Bibliotheksaal Polling (Germania).

Noa a performat ca solistă cu Orchestra Filarmonică Weimar, Orchestra Filarmonică Erfurt, .the Zagreb Soloists, Orchestra Filarmonică Liechtenstein, Orchestra Metropola, Orchestra Filarmonică Rotterdam, Filarmonica Haga, Orchestra de Cameră Concertgebouw, Filarmonica de Coarde Rotterdam și cu Kremerata Baltica ( Orchestra de cameră Gidon Kremer).

NTR, Compania Olandeză de Televiziune a făcut un documentar despre Noa, „Noa11”, care a fost televizat în noiembrie 2012. NTR va continua să o urmărească pe Noa în anii următori pentru un documentar mai amplu.

Noa a fost premiată cu o bursă pentru activitățile ei în străinătate de către fundația VandenEnde în fiecare an din 2009. Din 2011 Noa a fost premiată cu diferite burse de către Internationale Musikakademie Liechtenstein. Noa cântă la o vioară de Giovanni Grancino din 1714  împrumutată de Fundația pentru Instrumente Muzicale din Olanda.

Următoarele evenimente se aunță a fi interpretări solo cu Orchestra Simfonică Philips ( cântând Concertul de Vioară Mendelssohn) și cu AMG Basel ( Tzigane& Zigeunerweisen). În 2015 și 2016 sunt plănuite deja câteva recitaluri în Tonhalle Zürich ( împreună cu pianistul Antti Siirala). Pe lângă reprezentațiile de la festivaluri precum Festival Oranjewoud, Noa va fi invitata specială la Festival de Música Clássica de João Pessoa 2015 în Brazilia  cântând solo cu orchestra, oferind recitaluri și interpretând mai multă muzică de cameră. În 2018, Noa va fi muziciana principală la Leeuwarden la Capitala Europeană a Culturii. Fiind membră a Mutter Virtuosi, Noa va merge în diferite turnee cu Anne-Sophie Mutter.