For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Pierre-Laurent Aimard | George Enescu Festival
aimard Photo credit Marco Borggreve

Pierre-Laurent Aimard

Aclamat pe scală largă ca fiind o figură cheie în muzica contemporană și un interpret semnificativ, unic, al repertoriilor de pian pentru orice vârstă, Pierre-Laurent Aimard se bucură de o carieră aclamată la nivel internațional.

În fiecare sezon el concertează cu orchestre importante de peste tot din lume sub dirijori precum Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski, Peter Eötvös, Sir Simon Rattle şi Esa-Pekka Salonen. El a creat, regizat şi interpretat într-o serie de rezidențe, inclusiv proiecte la Carnegie Hall, Lincoln Center din New York, Philharmonie Berlin, Cité de la Musique din Paris, Tanglewood Festival și Southbank Centre din Londra. În prezent, Aimard este director artistic al Festivalului Aldeburgh unde a adunat un public impresionat și critici deopotrivă datorită repertoriile sale inovatoare.

Evenimentele principale actuale și viitoare includ recitaluri solo în Londra, New York, Chicago, Paris, Tokyo, Viena, Beijing și Amsterdam. Alte apariţii includ spectacole cu Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra Filarmonică din Londra, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și Orchestra de Cameră a Europei. În toamna anului 2014 se alătură Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks pentru a interpreta, în premieră mondială, un concert pentru pian de Sir Harrison Birtwistle, cu performanțe ulterioare în Porto, Londra și Boston. În primăvara anului 2015 se angajează într-un turneu de recitaluri cu Tamara Stefanovici, interpretând toate lucrările finalizate pentru pian de Pierre Boulez cu ocazia aniversării a 90 de ani de la naşterea compozitorului.

Aimard a avut colaborări strânse cu mulți compozitori importanţi, inclusiv Kurtág, Stockhausen, Carter, Boulez și Benjamin şi a avut o asociere pe termen lung cu György Ligeti, înregistrând lucrările sale complete pentru pian. Cel mai recent, pianistul a interpretat ultima lucrare de Elliott Carter: epigrame pentru pian, violoncel şi vioară, care au fost scrise pentru el.

Prin activităţile didactice de la Hochschule Köln și Conservatorul din Paris, precum și seminarii și ateliere de lucru la nivel mondial, el răspândeşte o lumină inspirată și foarte personală asupra muzicii din toate perioadele. În 2005 el a fost onorat cu Premiul Royal Philharmonic Society Instrumentalist și a fost numit “instrumentistul anului” de Musical America în 2007. În 2015 el a lansat o importantă resursă online, în colaborare cu Klavier Festival Ruhr-și Vincent Meyer, centrată pe interpretarea și predarea muzicii pentru pian de Ligeti, oferind masterclassuri şi interpretări ale lui Etudes și alte lucrări.

În prezent, Aimard înregistrează exclusiv pentru Deutsche Grammophon. Prima sa lansare DG, Art of Fugue de Bach, a primit atât premiul Diapason d’Or cât și Choc du Monde de la Musique, a ajuns nr.1 în topul Billboard şi fost cel mai descărcat album de muzică clasică de pe iTunes. În ultimii ani, înregistrările lui Aimard au fost distinse cu numeroase premii de prestigiu. O nouă înregistrare a lucrării Wohl Tempered Klavier Book 1 de Bach a fost lansată în vara lui 2014.