For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Renaud Capuçon | George Enescu Festival
renaud-capaucon-mat-hennek-to-virgin-classics

Renaud Capuçon

Născut la Chambéry în 1976, Renaud Capuçon şi-a început studiile la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris la vârsta de 14 ani, câştigând numeroase premii în timpul celor cinci ani petrecuţi acolo. După aceea, Capuçon s-a mutat la Berlin pentru a studia cu Thomas Brandis şi Isaac Stern şi i s-a decernat premiul Academiei de Arte Berlin. În 1997, Capuçon a fost invitat de Claudio Abbado să devină concertmaistru al Gustav Mahler Jugendorchester, post pe care l-a deţinut timp de trei veri, lucrând cu dirijori precum Pierre Boulez, Seiji Ozawa, Daniel Barenboim, Franz Welser-Moest şi însuşi Abbado.

Încă din acea perioadă, Capuçon a devenit cunoscut drept un solist de cel mai înalt nivel. A interpretat concerte alături de orchestre cum ar fi Berlin Philharmonic sub bagheta lui Haitink şi a lui Robertson, Boston Symphony cu Dohnanyi, Orchestre de Paris cu Eschenbach şi Orchestra Simon Bolivar cu Dudamel. Capuçon face de asemenea turnee lungi ca artist solo şi în stagiunile următoare va interpreta ciclul complet al sonatelor pentru vioară de Beethoven împreună cu pianistul Frank Braley în toată lumea.

Viitoarele angajamente de concert ale lui Capucon includ concerte cu London Symphony Orchestra sub bagheta lui Harding, City of Birmingham Symphony cu Morlot, Philadelphia Orchestra cu Bychkov, Chicago Symphony cu Nezet-Seguin şi Chamber Orchestra of Europe cu Haitink.

Pentru Capuçon, muzica de cameră este o zonă foarte importantă şi a lucrat cu Argerich, Barenboim, Bronfman, Grimaud, Kovacevich, Pires, Pletnev, Repin, Bashmet şi Mørk, dar şi cu fratele său Gautier Capuçon, violoncelist cu care colaborează în mod regulat. Aceste colaborări l-au dus la festivaluri din Edinburgh, Londra (Mostly Mozart), Berlin, Lucerne, Verbier, Aix-en-Provence, Roque d’Anthéron, San Sebastian, Stresa, Tanglewood şi multe altele.

Capuçon face înregistrări numai pentru Virgin Classics. Cea mai recentă lansare a sa a fost cea a Sonatelor pentru vioară şi pian de Beethoven cu Frank Braley. De asemenea, a înregistrat concertele de Beethoven şi Korngold cu Rotterdam Philharmonic şi Yannick Nezet-Seguin. Începând cu 2007, Renaud Capucon a fost ambasador al proiectului Zegna & Music, care a fost lansat în 1997 ca activitate filantropică de promovare a muzicii şi a valorilor sale.

Renaud Capuçon cântă pe vioara Guarneri del Gesù “Panette” (1737) care i-a aparţinut lui Isaac Stern, instrumentul fiind achiziţionat pentru el de Banca Svizzera Italiana (BSI).