For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Roman Patkolo | George Enescu Festival
roman patkolo

Roman Patkolo

Roman Patkolo s-a născut în 1982 în Žilina (Slovacia) într-o familie de muzicieni. La 13 ani, a început să studieze contrabasul și un an mai târziu a fost acceptat ca student la Conservatorul de Muzică din Žilina. În același an a câștigat competiția națională a studenților de la Conservatorilor care a avut loc în Pressburg și a început să studieze Facultatea de muzică din Munich, alături de profesorul Klaus Trumpf.

Între anii 1999- 2011 a fost bursier al fundației Anne-Sophie Mutter. În 1999 a câștigat competiția ISB din orașul Iowa , SUA (categoria sub 18 ani) și  în anul 2000 competiția J.M. Sperger din Woldzegarten, Germania. În 2001 i-a fost oferit Premiul European al Culturii în Berlin ca solist, iar mai târziu  Premiul European Quartett în Luzern.

Au urmat alte premii precum Premiul DAAD din Munich, Premiul Fürstenberg Classics în Donaueschingen, Germania, Premiul L. Rajter în Pressburg, Premiul Aida Stucki în New York care i-a fost oferit de către Anne-Sophie Mutter împreună cu Premiul internațional Glenn Gould Protege organizat de orașul Toronto, la recomandarea lui Sir Andre Previn.

La 24 de ani devine profesor la Universitatea de Muzică din Munich. În prezent, predă la Universitatea de muzică din Basel, Elveția.

Roman a interpretat atât solo, cât și în duet cu Anne-Sophie Mutter în Europa, Asia, SUA și Canada în săli de concert precum Sala Carnegie,  Sala Filarmonicii Berlin, Kennedy Center, Barbican Center, Sala Smetana, Musikverein Hall din Viena cu orchestre precum Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Camerata din Moscova,  Orchestra Simfonică Radio SWR Stuttgart, Virtuosi di Kuhmo, Orchestra de Cameră Munich, Orchestra Simfonică Boston, Orchestra Filarmonică Czech, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică Națională din Washington la festivaluri de muzică precum  Festivalul Luzern, Festivalul Rheingau, Festivalul Verbier, Festivalul Mecklenburg Vorpommern, Festivalul Yehudi Menuhin, Festivalul Primăverii din Praga.

A apărut de asemenea în emisiuni TV printre care și la „Stars von morgen” sau „Sunday nights classics” în duet cu Maxim Vengerov.

La inițiativa lui Anne-Sophie Mutter, compozitorii contemporani precum Sir Andre Previn, Wolfgang Rihm, Sebastian Currier și Krzystof Penderecki creează noi duete pentru vioară și contrabas. În 2007, Anne-Sophie Mutter și Roman  au avut premiera Sir Andre Previns, concertul dublu pentru vioară și bass  în Boston dirijat de compozitorul însuși. În 2011, a fost premiera duetelor W. Rihm și K. Penderecki, iar  în 2013 a duetului S. Currier.