For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Saimir Pirgu | George Enescu Festival
Saimir Pirgu

Saimir Pirgu

Avansul uluitor al lui Saimir Pirgu de la conservatorul din Italia la roluri principale interpretate pe cele mai importante scene de operă din lume îl poziționează în noua generație de tenori lirici preferaţi de dirijori de top precum Claudio Abbado, Riccardo Muti, Lorin Maazel, Daniele Gatti, Nikolau Harnoncourt, Antonio Pappano, James Conlon. Samir Pirgu a fost perceput de la început ca un viitor talent. În stagiunile trecute a cântat: Don Giovanni (Opèra National de Paris, Arena di Verona), L’Elisir d’Amore (Viena,Roma), La Traviata (Royal Opera House Covent Garden,Londra), Gianni Schicchi (Opera Metropolitană New York și Los Angeles Opera-Woody Allen drept dirijor), Idomeneo la festivalul Styriarte din Graz,Die Zauberfloete (La Scala în Milan); Riccardo Muti l-a ales pentru Requiem-ul lui Verdi la festivalul de la Salzburg.

Printre succesele stagiunilor anterioare se evidențiază: o nouă producție “La Traviata” de Deborah Warner la Wiener Festwochen, urmată de Stabat Mater a lui Dvorak în Graz, cu Nikolaus Harnoncourt, la festivalul Styriarte și apoi la festivalul Salzburg pentru Messe Solennelle de Berlioz cu Riccardo Muti. După acestea, a cântat L’Elisir d’amore din nou la Wiener Staatsoper; I Capuleti e I Montecchi în San Francisco; I Due Figaro în Buenos Aires, cu Riccardo Muti ; La Bohème la Gran Teatre del Liceu în Barcelona; Schubert’s Mass N.5 cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în Munchen din nou sub bagheta lui Muti.

Samis Pirgu a cântat în La Traviata (la deschiderea stagiunii la Teatro San Carlo din Napoli și la concertul de Anul Nou de la Teatro La Fenice din Veneția, sub Sir J.E. Gardiner). De asemenea, a fost angajat la Zurich Opernhaus pentru noua producție if Rigoletto. După succesele sale recente, și anume Alfredo din Traviata, alături de Placido Domingo – la Metropolitan Opera din New York, în Liturghia lui Bach în B minor cu Orchestra Simfonica din Chicago, dirijor Riccardo Muti, în Petite Messe Solennelle de la Paris și Viena, sub bagheta lui Daniele Gatti, în rolul Macduff în Macbeth – la Teatro alla Pergola din Florența, cu dirjorul James Conlon şi regizorul Graham Vick, Saimir Pirgu revine la domeniul simfonic interpretând capodopera lui Verdi, debutând în 2011 la Festivalul de la Salzburg sub bagheta lui Riccardo Muti.