For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Stanimir Todorov | George Enescu Festival
stanimir-foto

Stanimir Todorov

Stanimir Todorov s-a născut în Sofia, Bulgaria, și a început studiile de violoncel la vârsta de 7 la Conservatorul Național și mai târziu, la Academia de Muzică Pancho Vladiguerov. În 1991 a primit o bursă la Academia Internațională de Muzică Menuhin. Profesorii săi au fost: Radu Aldulescu și Lordul Yehudi Menuhin, Alberto Lysy, Lorra Walfisch, Maurico Fucks, Gregory Jislin, Antonio Lysy, Mi-Kyung Lee și Carmina Quartet.

Stanimir Todorov a fost câștigătorul prestigiosului “Mstislav Rostropovitch-Concours” din Paris și a câștigat mai multe competiții naționale și internaționale. El a fost numit de către guvernul bulgar ca fiind “cel mai bun tânăr muzician al anului” în 1999. A înregistrat mai multe CD-uri ca solist. Numeroasele sale spectacole solo și de muzică de cameră l-au purtat în centrele muzicale europene, precum și în Statele Unite ale Americii, Canada, America de Sud și Africa de Sud. El a cântat în calitate de prim- violinist cu Orchestre de la Suisse Romande din Geneva, Orchestra Simfonică Radio Daneză din Copenhaga și în prezent cântă cu Orchestra Filarmonica din Monte Carlo. Astăzi este violoncelist principal la Orquesta Estable del Teatro Colon Buenos Aires (Argentina). Mai mult, este dedicat programelor muzicale naționale. În acest scop, el cântă muzică de camera în întreaga lume.

Stanimir Todorov cântă la un violoncel “John Tononi”, Bologna 1681, Fundația Tharice.