For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ştefan Ignat | George Enescu Festival
stefan ignat

Ştefan Ignat

Ștefan Ignat este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoţia 1995. În perioada 1995 – 1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac, iar până în anul 1999 a fost solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti, iar din anul 2010 este doctor în muzică.

În 1997 a câştigat premiul III şi premiul Guvernului japonez la Concursul Internaţional de Canto Voci Verdiane de la Bussetto, Italia. În anul 2002 a primit premiul „Ohanesian” acordat de Forumul Muzical Român, iar în anul 2003 i-a fost decernat premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu. În anul 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producţii cu opera Oedipe de George Enescu.

A debutat ca solist în anul 1996 cu rolul Contele de Luna în Il Trovatore de G. Verdi, pe scene din Germania şi Austria. Au urmat o serie de producţii şi premiere în România şi pe scene internaţionale (Theater fur Voralberg, Bregenz, Festivalurile de Operă Gars am Kamp şi St. Margarethen, Austria, Bangkok, Thailanda, Loches şi Ramatuel, Franţa, Salonic, Grecia, Pedraza, Spania, etc.).

Repertoriul său este variat, din cele mai importante opere amintim: Oedipe din Oedipe de G. Enescu, Wotan – Aurul Rinului de R.Wagner, Scarpia –  Tosca de G . Puccini, Contele de Luna – Trubadurul, Jago – Otello, Nabucco – Nabucco, Germont – Traviata, Amonasro – Aida de G. Verdi.

Participă constant la Festivalul Internaţional „George Enescu” începând cu ediţia din 2003, când a interpretat rolul titular din Oedipe de G. Enescu, la fel ca şi la ediţia din 2005. La ediţia din anul 2007 a participat la Concertul de deschidere, în opera Carmen de G. Bizet cu rolul Escamillo alături de tenorul José Cura şi partea de bariton din Carmina Burana de Carl Orff  împreună cu orchestra Filarmonicii din Munchen, iar la ediţia din 2009 a interpretat din nou rolul titular din opera Oedipe de George Enescu, de această dată în producţia realizată de Theatre du Capitole din Toulouse, precum şi rolul principal din opera Celan de Peter Ruzicka. La ultima ediţie a festivalului, din anul 2011, a realizat o nouă producţie a operei Oedipe de George Enescu şi a interpretat Holderlin de Peter Ruzicka împreună cu orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, sub bagheta compozitorului.

A fost ovaţionat pe scenele lumii în rolul Oedipe la Cagliari – Italia, Illinois – SUA, unde, datorită acurateţei muzicale, casa de discuri Albany Records editează un CD cu această capodoperă enesciană. A susţinut la Teatrul Naţional Sao Carlos din Lisabona rolul Wotan din opera Aurul Rinului de Wagner.

În anul 2011 a primit recunoaşterea naţională sub forma unui premiu important: Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2011.

“(…) [Ştefan Ignat] depăşeşte prototipul creat de marele său înaintaş, David Ohanesian (…)”
/ Paula Bălan – ziarul Cronica

“(…) muzician şi actor cu o impresionantă forţă a expresiei, creator al acestui complex rol (…)” / Dumitru Akavian – România liberă