For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Truls Mørk | George Enescu Festival
Truls Mork

Truls Mørk

Reputația de violoncelist de o intensitate și grație puternice s-a construit în concerte susținute în întreaga lume împreună cu cele mai renumite orchestre. Truls Mørk a cântat în Europa împreună cu Royal Concertgebouw, Orchestra din Paris și Orchestra Simfonică a Radioului Bavarez; în America de Nord împreună cu Filarmonica din New York, Orchestra Simfonică Boston, Orchestra Simfonică din Chicago etc. Dintre dirijorii cu care a colaborat fac parte Myung-Whun Chung, Mariss Jansons, Gustavo Dudamel, Sir Simon Rattle și Christoph Eschenbach.

Dedicat muzician de cameră, Truls Mørk continuă să dea recitaluri în mod constant într-unele dintre cele mai importante săli din lume. Ca participant la Festivalului Internațional Bergen, a interpretat integrala sonatelor pentru violoncel de Beethoven, împreună cu Variațiunile pentru violoncel și pian, ultima dată prezentate în această formă de Jacqueline du Pré în 1970.

Truls Mørk și-a dedicat activitatea și muzicii de cameră, în 2012 prezentând premiera britanică a piesei Towards the Horizon a lui Rautavaara, împreună cu Orchestra Simfonică BBC. Alte premiere includ Concertul pentru violoncel de Pavel Haas împreună cu Orchestra Filarmonică din Viena (dirijor Jonathan Nott), Concertul pentru trei violoncele de Krzysztof Penderecki împreună cu Orchestra Simfonică NHK (dirijor Charles Dutoit) și Concertul pentru violoncel de Haflidi Hallgrimsson (Filarmonica din Oslo, Orchestra Simfonică din Islanda și Orchestra de Cameră Scoțiană).

Piesa Towards the Horizon, aparținând lui Rautavaara a fost înregistrată pentru casa de discuri Ondine împreună cu Orchestra Filarmonică din Helsinki, sub bagheta lui John Storgårds și a fost nominalizată în 2012 pentru premiile Gramophone. Discul cuprinzând înregistrarea Concertelor pentru violoncel de C.P.E. Bach pentru Virgin Classics împreună cu Les Violons du Roy, sub bagheta lui Bernard Labadie, a primit premiul Echo Klassik în 2011. Alter înregistrări cuprind Dublul Concert de Brahms împreună cu Gewandhaus Leipzig, Riccardo Chailly și Vadim Repin pentru Deutsche Gramophon și lucrările pentru violoncel de Haflidi Hallgrimsson pentru casa de discuri Ondine. De asemenea, Truls Mørk a înregistrat Concertul pentru violoncel de Schumann ca și integrala suitelor pentru violoncel de Bach, câștigând un premiu Grammy în 2002.

Primul său profesor a fost tatăl său, Truls Mørk continuându-şi studiile cu Frans Helmerson, Heinrich Schiff și Natalia Schawskaya. A primit Premiul criticilor norvegieni în 2011 și Premiul Sibelius în 2010.

Truls Mørk cântă pe un instrument rar din 1723 Domenico Montagnana „Esquire”.