For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Valentina Naforniţa | George Enescu Festival
valentina-nafornita-2-credit-christopher-dunlop

Valentina Naforniţa

Cântăreaţă tânără în curs de a se transforma în vedetă internaţională, soprana Valentina Naforniţa îşi vrăjeşte de fiecare dată publicul cu vocea impresionantă şi cu prezenţa ei scenică remarcabilă.

Locuind în prezent la Viena, unde este membră în ansamblul de la Wiener Staatsoper, Valentina este cea mai tânără câştigătoare a concursului BBC Cardiff Singer of the World. De asemenea, a câştigat în 2011 premiul publicului Dame Joan Sutherland.

În februarie 2013, Valentina a avut onoarea să cânte la prestigiosul Bal al Operei din Viena, transmis în direct, care a fost umărit de peste 1,5 milioane de persoane din Austria şi din Bavaria. Printre succesele ei se numără şi debutul la Teatro alla Scala, Milano, unde a cântat partitura Gildei din Rigoletto de Verdi, (sub bagheta lui Gustavo Dudamel), fiind foarte apreciată.

Valentina Naforniţa s-a născut la Glodeni, Republica Moldova. A absolvit liceul de muzică Stefan Neaga din Chişinău în 2006 şi şi-a continuat pregătirea la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu Maria Slătinaru-Nistor şi Eleonora Enăchescu. În prezent, este studenta lui Sherman Lowe.

A câştigat premiul ‘Emerging Voice’ la al 62-lea Concurs Anual pentru tineri cântăreţi de operă din Europa (Associazione Lirica Concertistica Italiana), Premiul Orange pentru Tineri Muzicieni (România) şi locul 2 la Concursul de canto Hariclea Darclée. În 2012, a fost invitată să cânte la Competiţia Internaţională de Operă de la Paris, unde a câştigat premiul doi.

Realizări importante din afara Vienei din ultima vreme includ debutul Valentinei la Salzburger Festspiele în rolul Zerlina din Don Giovani, debutul la Staatsoper Berlin în rolul Oscar din Un ballo in maschera, Musetta cu Netherlands Radio Philharmonic Orchestra la Concertgebouw Amsterdam, Marzelline cu Opéra de Lyon la Festivalul internaţional din Edinburgh, recitalul de debut la Wiener Musikverein şi o apariţie la AIDS Operngala din Bonn. De asemenea, a făcut un turneu prelungit în China împreună cu BBC Concert Orchestra, cu o transmisie televizată în Beijing.