For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Viktoria Mullova | George Enescu Festival
Viktoria Mullova

Viktoria Mullova

Viktoria Mullova a studiat la Școala Centrală Muzicală din Moscova și la Conservatorul din Moscova. Talentul său extraordinar a captat atenția internațională atunci când a câștigat concursul Sibelius la Helsinki (1980)și Medalia de Aur la concursul Ceaikovski (1982), evenimente urmate de în anul 1983, de plecarea sa dramatică și mult mediatizată spre Vest. De atunci, a apărut alături de cele mai mari orchestre ale lumii și de cei mai importanți dirijori, în festivaluri renumite în înteaga lume.

A colaborat cu formații instrumentale de epocă precum Orchestra of the Age of Enlightment, Il Giardino Armonico, Venice Baroque și Orchestre Revolutionnaire et Romantique. Are o colaborare strânsă cu clavecinistul Ottavio Dantone. „A o auzi pe Mullova cântând Bach este, pur și simplu, una dintre cele mai puternice senzații pe care le poți experimenta”, a scris Tim Ashley în The Guardian după un astfel de concert. Înregistrările sale cu sonatele solo și partitele de Bach au primit maximum de 5 stele din partea criticilor din întreaga lume, ceea ce a determinat un lung turneu internațional de recitaluri solo cu creații de Bach.

Aventurile sale în muzica creativă contemporană au început în 2000 cu albumul său Through the Looking Glass, în care ea cântă jazz și muzică pop în aranjamente speciale făcute de Matthew Barley. De curând a lansat CD-ul The Peasant Girl, un proiect realizat împreună cu Matthew Barley Ensemble, în care este interpretată muzică din diferite stiluri, cu rădăcini în repertoriul clasic, țigănesc sau jazz.
În recitaluri, ea cântă în mod regulat împreună cu Katia Labeque și a format recent un duo cu pianistul Kristan Bezuidenhout, împreună cu care a înregistrat sonate de Beethoven.
Discografia Viktoriei Mullova pentru Phillips Classics i-a adus multiple premii internaționale. Albumul realizat împreună cu Il Giardino Armonico sub bagheta lui Giovanni Antonini, cuprinzând concerte de Vivaldi, a primit Diapason D’Or în anul 2005. Sonatele de Beethoven op. 12 nr. 3 și Kreutzer au primit aplauzele criticii internaționale. Alte discuri includ Octetul de Schubert înregistrat împreună cu Mullova Ensemble, Recital cu Katia Labeque, Sonatele de Bach împreună cu Ottavio Dantone și 6 Sonate și Partite Solo de JS Bach.

Viktoria Mullova cântă pe un Stradivarius din 1723 ”Jules Falk” şi pe o vioară Guadagnini.