For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Vilde Frang | George Enescu Festival
Vilde Frang

Vilde Frang

Vilde Frang, cunoscută şi sub numele de Vilde Frang Bjærke, s-a născută în 1986 la Oslo şi a început să cânte la vioară la vârsta de patru ani. În școală, a fost instruită, printre alţii, de către Stephen Barratt-Due de la Institutul de Muzică Oslo Barratt Due. A studiat la Hochschule für Musik und Theater Hamburg cu Kolja Blacher și în anul 2009 cu Ana Chumachenco la Academia Kronberg. A debutat la vârsta de 10 ani cu Orchestra Radio Norvegiană, interpretând Carmen Fantasy compusă de Pablo de Sarasate.

În anul 1999 a fost invitată de către Mariss Jansons să cânte cu Filarmonica Oslo. De asemenea, a participat la un turneu prin Europa și Statele Unite, cu Anne-Sophie Mutter, interpretând Concertul lui Bach pentru două viori. Frang a spus că tot ce a făcut în copilărie a fost “oarecum însoțit de muzică. A fost un fel de amestec în viața mea. A fost mereu sub pielea mea”, și a declarat că acel prim concert l-a simțit ca pe un “progres natural”.

A interpretat muzică de cameră cu artiști precum Martha Argerich, Yuri Bashmet, Renaud Capuçon, Gautier Capuçon, Gidon Kremer, Julian Rachlin și norvegienii Leif Ove Andsnes, Lars Anders Tomter și Truls Mørk. A apărut ca solistă cu dirijorul Maxim Vengerov.

În anul 2004 a fost finalistă în concursul Eurovision Tineri Muzicieni din Lucerne, Elveția. În mai 2011, a pornit într-un turneu cu Filarmonica Nordwestdeutsche, interpretând Concertul pentru Vioară scris de compozitorul Silbelius în Fribourg, Tonhalle din Zurich și pentru debutul ei în Italia, la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. În iunie 2011, a susținut un recital la Academia Kronberg cu Michail Lifits. A apărut cu el la Wigmore Hall în anul 2013, unde o cronică a lăudat liniile ei “curate și pure” și “o viguroasă și fin nuanțată” interpretare a Sonatei lui Mendelssohn, în Fa major. În anul 2013, ea a interpretat Concertul pentru Vioară Erich Korngold cu Orchestra Simfonică WDR dirijată de Jukka-Pekka Saraste.

Cântă la o vioară făcută de Jean Baptiste Vuillaume, pusă la dispoziția ei de către Fundația Anne-Sophie Mutter.