For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Vince Yi – George Enescu Festival
Pressefoto_Yi_3

Vince Yi

 „Yi are o voce ce nu se aseamănă niciunei alteia, catifelată, minunată, naturală…”

Cu astfel de recenzii remarcabile și răsunătoare, este evident că Vince Yi este un star în ascensiune, un contratenor remarcabil. Construindu-și rapid o reputație internațională, acesta s-a remarcat pe scenele europene prin intermediul rolului său principal din „Piramo e Tisbe” de Johann Adolf Hasse la  Musikfestspiele Potsdam Sanssouci în anul 2012. De atunci a participat la impresionanta „Seară de Gală a Contratenorilor” ce a avut loc la Palatul Versailles și la Sala de Concert Megaron din Atena care a fost înregistrată recent și cu care va concerta întreaga Europă prin intermediul turneului său, în sezoanele ce vor urma. În anul 2013 Yi și-a făcut apariția în noua producție „The Indian Queen” de Purcell pe scena Perm Opera,  Teatro Real Madrid care a avut audiție live la Mezzo și a fost înregistrată pentru a fi distribuită drept DVD. De asemenea, a interpretat rolul principal în „Artaserse” a lui Leonardo Vinci la Opéra Royal de Versailles, Cologne Opera, Concertgebouw Amsterdam în anul 2014.

Sezonul 2014-2015 va include o alta interpretare a „The Indian Queen” la Bolshoi Theater și la English National Opera. Yi va interpreta personajul Emilia într-o producție regizată, înregistrare a albumului și un tur european al de mult uitatei „Catone in Utica” al lui Leonardo Vinci.

 În sezonul 2015-2016 începe cu rolul lui Fraarte într-o nouă producție regizată și înregistrare de albuma Radamisto a lui Handel, cu care va pleca în turneu prin Europa după premiera sa la Opera din Frankfurt.

Născut în Coreea de Sud, Yi a crescut în California și a studiat la Universitatea din Boston (BM, MM) și la Universitatea din Michigan (DMA). În timpul studenției, talentele sale vocale remarcabile au fost recunoscute prin o multitudine de premii incluzând The Shoshana Foundation Richard F. Gold Career Grant. În 2007, a obținut singura poziție de contratenor la prestigiosul program Merola pentru tineri artiști al Operei San Francisco. Criticii i-au aclamat prestațiile, scriind: „Vince Yi ne-a dat fiori și ne-a uluit”; altă publicație, exclamând: „am rămas extreme de plăcut surprinși”.

În 2009 și-a făcut debutul la Carnegie Hall sub auspiciile Fundației Marilyn Horne cu seria „The Song Continues”. Mai recent, Yi a fost nominalizat pentru  prestigiosul Golden Mask Award acordat de către Rusia pentru titlul de cel mai bun interpret de operă pentru rolul său din „The Indian Queen”. În plus, în afară de cariera sa în operă, Yi este totodată un talentat  pedagog și un fost membru important al corului facultății la Universitatea din Michigan, cât și la Universitatea de Vest din Michigan.