For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Xavier Phillips | George Enescu Festival
Xavier_PHILLIPS_03

Xavier Phillips

Născut la Paris în 1971, Xavier Phillips a început să studieze violoncelul la vârsta de șase ani. La 15 ani a început colaborarea cu studioul lui Philippe Muller la Conservatorul din Paris și a absolvit cu distincție în 1989.

Xavier Philips a fost distins cu numeroase premii la mai multe concursuri. El a luat premiul 2 și Young Performer’s Special Award, la Concursul Internațional de la Belgrad, Premiul Special la Concursul Internaţional Ceaikovski de la Moscova, Premiul 3 şi Premiul Special la Concursul Mstislav Rostropovich din Paris și de asemenea, premiul 1, la I International Cello Competition din Helsinki (prezentat în urma unui vot unanim).Prestaţia tânărului muzician la Concursul Mstislav Rostropovich a creat o impresie extraordinară pentru însuși maestrul. În urma acelui spectacol, Xavier Phillips a început să îşi perfecționeze abilitățile sub îndrumarea renumitului maestru, Mstislav Rostropovich.

Curând, Phillips primea invitații pentru a participa la cele mai grandioase concerte din lume cu orchestre precum Orchestre National de France, Orchestra Philharmonique de Radio France, Bavarian Rundfunk Symphony Orchestra, Berliner Symphoniker, Houston Symphony, BBC Scottish Symphony Orchestra,Orchestre de la Suisse Romande și Filarmonica della Scala sub tutelajul unor dirijori eminenți precum Riccardo Muti, Kurt Masur, Christoph Eschenbach, James Conlon, Marek Janowski, Serge Baudo, Vladimir Fedoseyev, Ion Marin, Kazushi Ono, Jesús López-Cobos, Günther Herbig, Eliahu Inbal și Vladimir Spivakov.

În septembrie 2001 Phillips şi-a făcut debutul cu Orchestre de Paris. Ca urmare, Mstislav Rostropovich l-a invitat să participe într-un spectacol comun a lucrării Sinfonia concertante de Prokofiev cu National Symphony Orchestra of Washington şi New York Philharmonic Orchestra, pe care a şi dirijat-o. A trecut mai puțin de un an înainte ca Xavier Phillips să debuteze cu Orchestra Simfonică din Chicago într-un spectacol al lucrarii “Variations on a Rococo Theme” de Ceaikovsky. Ilustrul său mentor a stat din nou la pupitrul dirijorului. După această serie de apariţii de success, violoncelistul a fost invitat în SUA pentru a susține mai multe concerte cu Seattle Symphony Orchestra sub conducerea lui Vassily Sinaisky. În septembrie 2006, Phillips a apărut alături de Orchestre de Paris, la deschiderea sălii Pleyel, proaspăt renovată. Criticii au lăudat cu vehemenţă interpretarea lui a concertului pentru violoncel Tout Un Monde lointain de Dutilleux. Compozitorul, care a fost el însuși prezent la spectacol, a spus mai târziu că “Xavier Phillips deține în totalitate această lucrare și evocă însăşi esența titlului -” toată, o lume îndepărtată “.

Angajamentele pentru sezoanele 2013-2014 și 2014-2015 includ un spectacol de violoncel semnat de Édouard Lalo cu Orchestre de Paris sub conducerea lui Paavo Järvi la sala Pleyel, precum și participarea într-un turneu de orchestră în China, un spectacol de rapsodie pentru violoncel și orchestră de Bloch, Schelomo, cu Orchestre Philharmonique de Radio France sub conducerea lui Fabien Gabel, Second Concerto de Șostakovici cu Cité de la Musique din Paris, lucrări de Dutilleux și Schumann cu Seattle Symphony Orchestra, concertul de violoncel cu Orchestre National de Lorraine de Elgar, un concert la Konzerthaus din Berlin cu Rundfunk Symphony Orchestra din Bavaria, apariții la Festivalul Internațional de la Colmar și Festivalul Bogotá, împreună cu pianistul Igor Tchetuev și violonistul Fanny Clamagirand (Triple Concerto al lui Beethoven cu National Philharmonic Orchestra din Rusia) și o colaborare cu Florida Orchestra sub conducerea lui Ludovic Morlot și Stefan Sanderling.

Împreună cu violonistul albanez Tedi Papavrami și pianistul francez Francois-Frédéric Guy, Xavier Phillips intenționează să aducă pe scenă și să înregistreze lucrările complete de muzică de cameră ale lui Beethoven pentru pian și coarde. De asemenea, muzicianului plănuieşte să înregistreze concertul pentru violoncel Tout un Monde lointain a lui Dutilleux cu Orchestra Simfonică din Seattle sub conducerea lui Ludovic Morlot. Xavier Phillips dedică o mare parte din atenția sa spre muzica de cameră. El a lucrat cu muzicieni precum Shlomo Mintz, Jean-Marc Phillips-Varjabédian, Régis Pasquier, David Grimal, Emmanuel Strosser, Vahan Mardirossian, Igor Tchetuev, Vanessa Wagner și Romain Guyot, printre alţii.

Muzicianul deţine o discografie vastă iar înregistrările sale au câștigat premii în numeroase ocazii. Discurile lui Phillips cu lucrări de Kodály (cu fratele său, Jean-Marc Phillips-Varjabédian; Harmonia Mundi / lontano), lucrările pentru violoncel și orchestră (EMI Classics) și Sonatele de Schnittke, Șostakovici și Prokofiev (cu pianistul Hüseyin Sermet; Harmonia Mundi) au primit premiul Choc de la revista Le Monde de la Musique.

Violoncelistul a primit, de asemenea, premiul Grand Prix du Disque pentru înregistrarea lui de muzică de cameră de Albéric Magnard (Auvidis Valois). Discul Armenia, dedicat muzicii armeană cu Jean-Marc Phillips-Varjabédian și Vahan Mardirossian (Warner Classics), a primit premiul Choc de l’année în 2007.

Xavier Phillips dedică o mare parte din timpul său pentru a preda. De mai mulți ani, el a fost asistentul lui Roland Pidoux la Conservatorul Naţional din Paris, desfăşurând numeroase seminarii și masterclass-uri.

Xavier Phillips cântă la un violoncel marca Matteo Goffriller din 1710.