D. Sitkovetsky PhotoCredit-J._Henry_Fair

Dmitry Sitkovetsky

Dmitri Sitkovetki este un artist a cărui creativitate depăşeşte orice categorisire. Şi-a construit o carieră activă şi plină de succes ca violonist, dirijor, aranjor, director de festival şi prezentator TV. Sitkovetki a concertat ca solist cu o serie de orchestre de renume mondial inclusiv orchestrele filarmonice din Berlin, New York şi Los Angeles, Leipzig Gewandhaus, Concertgebouw Orchestra, toate orchestrele importante din Londra, NHK Symphony Orchestra, orchestrele din Chicago, Philadelphia şi Cleveland. A fost prezent la numeroase festivaluri de răsunet, inclusiv cele din Salzburg, Lucerne, Edinburgh, Verbier, Enescu (Bucureşti), Ravinia, Hollywood Bowl, Mostly Mozart şi Festival del Sole (Napa Valley). În 2003, a fost numit Director Muzical al Greensboro Symphony Orchestra, post pe care îl ocupă şi în prezent cu mare succes.

În stagiunea 2014-15 şi cele viitoare, angajamentele lui Sitkovetki ca invitat fac dovada varietăţii extreme a activităţilor sale, incluzând concerte la Lucerne cu Südwestdeutsche Philharmonie (Ceaikovski) şi cu Symphony of Napa Valley, sub bagheta lui Sir Neville Marriner (Mozart); programe în care dirijează şi interpretează, împreună cu orchestra SPHINX la Festival del Sole (Napa Valley), cât şi cu Bangkok Symphony (Mozart); angajamente reluate cu Japan Century Orchestra – (Bach, Mendelssohn, Beethoven), Moscow Virtuosi (Mozart, Ceaikovski), Tallin Chamber Orchestra (Dohnanyi, Britten), Slovakian Philarmonic of Bratislava (Beethoven, Rahmaninov), Slovenian Philarmonic of Ljubljana (Adams, Corigliano, Rahmaninov) şi îl va avea pe Peter Coyote narator în Lincoln Portrait de Copland şi Young Person’s Guide to the orchestra de Britten, tot cu Napa Valley.

Momentele de răsunet din ultima stagiune includ o revenire la Festivalul Enescu din Bucureşti, împreună cu Royal Philharmonic Orchestra (Capriciu român de Enescu), la Teatro Comunale di Bologna (Beethoven); concerte de muzică de cameră la Concertgebouw din Amsterdam şi la Chamber Music Society of Lincoln Center din Alice Tully Hall (Bach); dirijor/solist cu New Jersey Symphony Orchestra şi cu Moscow Soloists cu Yuri Bashmet la Muzeul Puşkin din Moscova (Bach & Pärt).

Sitkovetki şi-a construit o carieră înfloritoare de dirijor. Între 1996–2001, a fost Dirijor Principal şi Consultant Artistic pentru Ulster Orchestra, iar apoi a fost numit Dirijor Laureat, iar între 2002–2005 a deţinut poziţia de Dirijor Invitat Principal la Russian State Orchestra. În perioada 2006–2009 a fost Artist-în-Rezidenţă la Orquesta Sinfonica de Castilla y Leon (Spania). Sitkovetki este fondatorul New European Strings Chamber Orchestra (NES CO), formată în 1990, din care fac parte distinşi interpreţi de coarde din Europa de Est şi de Vest. De la transcrierea de succes a Variaţiunilor Goldberg de Bach pentru trio de coarde şi orchestră de coarde, a transcris peste 50 de lucrări, în principal pentru coarde, de Haydn, Beethoven, Brahms, Dohnanyi, Bartók, Ceaikovski, Şostakovici, Stravinsky şi Schnittke. Face parte din ASCAP începând din 1985, iar transcrierile sale sunt publicate la editurile Doblinger, Sikorski şi Schirmer. Ultima sa comandă de transcriere a fost primită de la Festivalul Verbier pentru Gala de aniversare a 20 de ani, în iulie 2013, unde a fost interpretată de artişti precum Frost, Pletniov, Wang, Trifonov, Ax, Pressler, Bashmet, Kavakos, Frang, Capucon printre mulţi alţii.

Sitkovetki a fost Director Artistic la numeroase festivaluri, inclusiv Korsholm Music Festival din Finlanda (1983-1993 şi 2002), Seattle International Music Festival (1992-1997), The Silk Route of Music Festival din Baku, Azerbaijan (1999) şi a lucrat cu o gamă variată de artişti cum ar fi Argerich, Ashkenazy, Bashmet, Davidovich, Harrell, Kissin, Maisky, Ohlsson, Penderecki, Repin, Schnittke şi Shchedrin. În perioada 2003-2006, Sitkovetki a fost a împărţit conducerea muzicală pentru Festival del Sole din Cortona, unde NES CO a fost orchestră-în-rezidenţă şi a cântat cu artişti precum Dmitri Hvorostovsky, Marcelo Alvarez, Bobby McFerrin, Evelyn Glennie, Denis Matsuev,  Sir Antonio Pappano şi mulţi alţii.

Dmitri Sitkovetki are o carieră de înregistrări activă şi variată, cu o discografie extensivă care include toate concertele importante pentru vioară, numeroase lucrări de muzică de cameră, cât şi înregistrări cu orchestre pe care le-a dirijat. În 2010, Hänssler Classic a lansat un set cu toate Sonatele pentru vioară ale lui Mozart, cu Antonio Pappano şi Konstantin Lifschitz. La casa de discuri Concertgebouw Live, a fost lansat L’Arbre des Songes de Dutilleux, cu Concertgebouw Orchestra şi Mariss Jansons. Recent, Nimbus Alliance a lansat o versiune nouă a Variaţiunilor Goldberg de Bach şi 15 Sinfonia pentru trio de coarde, foarte apreciate de critică.

Sitkovetki dă dovadă de un interes profund pentru reşpertoriul contemporan – a oferit premiere cu concerte pentru vioară scrise pentru el de John Casken (1995) şi Krzystof Meyer (2000) şi interpretează adesea lucrări de Dutilleux, Penderecki, Schnittke, Pärt şi Rodion Shchedrin, care a compus mai multe lucrări pentru Sitkovetki atât ca violonist, cât şi ca dirijor. În septembrie 2012, a dirijat premiera Concertului pentru clarinet şi harpă de Jakov Jakoulov la Greensboro, în cadrul UNCG New Music Festival şi a seriei “Sitkovetki şi prietenii” de la GSO Chamber Music. În mai 2014, Sitkovetki a oferit întregii lumi premiera Concertului pentru vioară compus pentru el de Nimrod Borenstein. Ultima premieră, pentru aniversarea celor 60 de ani ai lui Dmitri, este lucrarea lui Mark Engebretson pentru soprană, vioară solo şi coarde, care a făcut parte din “DIMA-60!” Extravaganza de la Greensboro, pe 28 septembrie 2014, cu Julia Sitkovetki ca soprană.

În ultimele 18 months, Sitkovetki şi-a adăugat în panoplie altă serie de realizări artistice – a devenit prezentator TV la emisiunea “Vizite cu Dmitri Sitkoveţki”, pentru Russian Kultura Channel. Primele patru ediţii au fost difuzate în iunie 2014, fiind foarte bine primite de către public şi de către critică: Evgeny Kissin, Barbara Hendrichs, Mischa Maisky, Bella Davidovich. Următoarele ediţii îi vor include pe Sir Neville Marriner, Leonidas Kavakos, Yefim Bronfman, Gary Graffman, Alexander Antonenko şi Sir Antonio Pappano.

Născut la Baku, Azerbaijan, Dmitri Sitkovetki a crescut la Moscova şi a studiat la Conservatorul din Moscova. După ce a emigrat în 1977, a studiat la Juilliard School din New York. Începând din 1987, locuieşte la Londra împreună cu soţia sa, Susan, şi fiica, Julia. Îl puteţi urmări pe Facebook şi pe Twitter: dimasitko.