For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser London Philharmonic Orchestra | George Enescu Festival
London Philharmonic Orchestra

London Philharmonic Orchestra

Înfiinţată în 1932 de catre Sir Thomas Beecham, Orchestra Filarmonicii din Londra a oferit, inca de la inceputurile sale, muzica de calitate publicului si un salariu fix artistilor sai, un lucru inedit in acea perioada. Multi dintre cei 106 muzicanti cu care orchestra a fost formata erau din provincie sau erau tineri care abia isi terminasera studiile, dovada ca talentul era singurul criteriu de selectie.

Pe data de 7 octombrie 1932 Orchestra a debutat la Queen’s Hall, avandu-l pe Beecham ca dirijor. Debutul a fost un succes rasunator, care a ridicat publicul in picioare si care i-a asigurant recunoastere nationala si zeci de alte concerte.

In ciuda succesului de care s-a bucurat, orchestra a fost supusa multor incercari, majoritatea de ordin financiar, in timpul razboiului. Sponsorii orchestrei si-au retras fondurile, iar Beecham a parasit orchestra pentru a dirija Orchestra Filarmonicii Regale. Nimic nu a oprit-o, insa. Orchestra Filarmonicii din Londra a dus muzica acolo unde nimeni nu se astepta. Dupa ce multe dintre instrumentele sale au fost distruse de un raid aerian in anul 1941, un documentar BBC a sensibilizat publicul si ajutorul nu a intarziat sa apara. La sfarsitul anilor ’50, orchestra a fost nevoita sa renunte la salarii si sa “inchirieze” muzicieni, confruntandu-se cu noi probleme financiare.

In anii ’60 lucrurile au revenit la normal. Orchestra Filarmonicii din Londra a avut primul sau turneu in India, Australia si Estul Indepartat. Tot in aceasta perioada, orchestra a sustinut concerte caritabile. Au urmat turnee in Statele Unite ale Americii, China, Europa de Est si Rusia.

La celebrarea jubileului de aur, a aparut o carte cu numele tuturor muzicienilor faimosi cu care Orchestra Filarmonicii din Londra a colaborat. Printre acestia se numara Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Andre Previn (ca si dirijori), Fritz Kreisler, Luciano Pavarotti, Arthur Rubinstein sau Elisabeth Schumann (solisti).

Dupa ce in 2001 a condus orchestra ca si dirijor invitat, Vladimir Jurowski a fost numit dirijor principal al Orchestrei in 2007, post pe care il ocupa si in prezent.

Pe langa concertele clasice care au consacrat-o, Orchestra Filarmonicii din Londra a inregistrat linia melodica pentru numeroase filme si jocuri video (printre care regasim si Stapanul Inelelor), are propria casa de discuri si organizeaza numeroase evenimente dedicate tinerilor.

“Sub bagheta lui Jurowski, Orchestra Filarmonicii din Londra a devenit un instrument fabulos de rafinat”, scrie Ivan Hewett in The Telegraph.