patricia_kopatchinskaja_credit_marco_borggreve

Patricia Kopatchinskaja

Repertoriul violonistei Patricia Kopatchinskaja merge de la baroc la clasic (folosind adesea coarde de catgut) până la lucrări comisionate noi sau reinterpretări ale unor capodopere moderne.

Stagiunea 2014/15 o găseşte pe Kopatchinskaja la debutul cu Berliner Philharmoniker interpretând lucrarea lui Peter Eötvös DoReMi sub bagheta compozitorului în cadrul Musikfest Berlin. De asemenea, interpretează acelaşi concert la Dialoge Festival de la Mozarteum, Salzburg. Alte momente de vârf ale stagiunii includ debutul ei cu Tonhalle-Orchester Zürich şi concerte cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR/Sir Roger Norrington şi cu Philharmonia Orchestra/Vladimir Ashkenazy. În acelaşi timp, este artist-în-rezidenţă la hr-Sinfonieorchester, apărând în concerte dirijate de Philippe Herreweghe, Roland Kluttig şi Andrés Orozco-Estrada.

În primăvara lui 2015, Kopatchinskaja face un turneu în Elveţia cu Royal Stockholm Philharmonic Orchestra cu dirijorul Sakari Oramo şi în Olanda şi Franţa cu Orchestre des Champs-Élysées şi Philippe Herreweghe. De asemenea, interpretează Offertorium de Gubaidulina într-un turneu european important, cu NDR Sinfonieorchester şi Thomas Hengelbrock. Kopatchinskaja a fost numită recent Partener Artistic al Saint Paul Chamber Orchestra, iar primul ei concert în această postură în noiembrie 2014 a adus laolaltă muzică populară şi lucrări clasice.

Momentele de vârf ale stagiunii anterioare au inclus debuturi cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks la Festivalul Musica Viva din Munchen, cu Akademie für alte Musik Berlin sub bagheta lui René Jacobs şi cu ansamblul Musica Aeterna cu dirijorul Teodor Currentzis. De asemenea, a putut fi ascultată în concertele de închidere de la Festivalul Mostly Mozart Festival de la Lincoln Center şi a apărut cu London Philharmonic Orchestra/ Vladimir Jurowski la Festivalul Internaţional Edinburgh şi la cel din Santander.

Muzica de cameră este de o importanţă deosebită pentru Kopatchinskaja, iar ea poate fi ascultată foarte des alături de artişti precum Sol Gabetta, Markus Hinterhäuser şi Polina Leschenko, cât şi alături de rudele ei. Este membru fondator al quartet-lab, care s-a bucurat de un mare succes, un cvartet de coarde înfiinţat împreună cu Pekka Kuusisto, Lilli Maijala şi Pieter Wispelwey. În toamna lui 2014, cvartetul a făcut al doilea turneu important, cu concerte la Konzerthaus din Viena, Wigmore Hall din Londra, Concertgebouw din Amsterdam şi Konzerthaus Dortmund.

Artistă prolifică în înregistrări, ultimele sale lansări pentru casa de discuri Naïve Classique includ concerte de vioară de Prokofiev şi Stravinski cu Philharmonic Orchestra/Vladimir Jurowski, cât şi concerte de Bartók, Ligeti şi Peter Eötvös cu hr-Sinfonieorchester/Ensemble Modern. Ultima înregistrare menţionată a câştigat premiul Recording of the Year de la Gramophone în 2013, cât şi un premiu ICMA, un premiu ECHO Klassik şi o nominalizare la Grammy 2014. În plus, i-a fost decernat un premiu ECHO Klassik la categoria muzică de cameră pentru înregistrarea din 2009 a sonatelor de Beethoven, Ravel şi Bártok împreună cu Fazil Say. De asemenea, a înregistrat lucrări de Tigran Mansurian şi Ustvolskaya pentru ECM Records.

Câştigătoare a numeroase premii de-a lungul carierei, Kopatchinskaja a fost primit recent din partea Royal Philharmonic Society titlul “Instrumentista anului” în 2014 pentru concertele sale remarcabile din Marea Britanie.

Patricia Kopatchinskaja cântă pe o vioară a lutierului Giovanni Francesco Pressenda datând din 1834. Este ambasador pentru organizaţia caritabilă Terre des Hommes, prin intermediul căreia sprijină proiecte pentru copiii din Republica Moldova.