For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser San Francisco Symphony – George Enescu Festival
san francisco symphony slider

San Francisco Symphony

San Francisco Symphony stabilește cel mai înalt standard posibil pentru excelență în performanță muzicală acasă și pe tot mapamondul; îmbogățește, servește și formează viața culturală prin spectrul comunităților din Bay Area; menține stabilitatea financiară și obține recunoașterea publicului ca un mijloc de a-și asigura capacitatea de a-și duce misiunea la bun sfârșit.

Orchestra simfonică născută din cenușă

În urma cutremurului și incendiului devastatoare din anul 1906, liderii societății civile din San Francisco au dorit să creeze o orchestră permanentă în orașul meloman. În decembrie 1911, San Francisco Symphony (SFS) a susținut primele concerte, reaprinzând viața culturală a orașului. A fermecat publicul cu un melanj caleidoscopic de muzică clasică și modernă.

O reputație tot mai bună

Orchestra a obținut o vizibilitate mai mare și a devenit tot mai apreciată sub conducerea unor directori muzicali reputați. Henry Hadley a fost urmat de Alfred Hertz, care a condus premierele americane ale operelor Parsifal, Salomé și Cavalerul Rozelor la Metropolitan Opera. Apoi în fruntea orchestrei au venit Basil Cameron, Issay Dobrowen, legendarul Pierre Monteux, care a prezentat lumii întregi Ritualul primăverii și Petrușka, baletele lui Stravisnky, Enrique Jordá, Josef Krips, Seiji Ozawa, Edo de Waart și Herbert Blomstedt, care este și astăzi dirijor laureat. Michael Tilson Thomas (MTT) a devenit directorul muzical al orchestrei în 1995. Sub conducerea sa, orchestra a atins noi culmi artistice și a cucerit noi spectatori.

Premii și înregistrări cu duiumul

SFS a câștigat câteva dintre cele mai prestigioase premii din lume, inclusiv Premiul Academiei de Muzică din Japonia, Grand Prix du Disque din Franța, Premiul Gramophone din Marea Britanie și o sumă de premii Grammy®. Sub conducerea lui MTT, orchestra a obținut unsprezece premii Grammy®, inclusiv trei pentru înregistrarea baletelor lui Stravinsky dina nul 1999, și șapte pentru ciclul simfoniilor lui Mahler, înregistrat în ultimul deceniu. Înregistrările din Mahler au fost lansate la casa de discuri a orchestrei, SFS Media, care a fost înființată în 2001. Până atunci, pentru RCA Red Seal, MTT a înregistrat împreună cu orchestra scene din Romeo și Julieta lui Prokofiev, care au obținut un Grammy®, cantata lui Mahler Das klagende Lied, două albume Copland, Simfonia fantastică a lui Berlioz, o colecție Gershwin (conținând lucrări pe care le-au interpretat la gala de deschidere de la Carnegie Hall în anul 1998, transmise la nivel național la emisiunea Great Performances de la postul TV PBS), și Charles Ives: An American Journey.

Dirijori și compozitori

Unii dintre cei mai importanți dirijori din acea vreme au fost invitați pe scena SFS, printre ei numărându-se Bruno Walter, Leopold Stokowski, Leonard Bernstein, și Sir Georg Solti. Compozitorii care au condus orchestra sunt nume sonore ale muzicii moderne și contemporane: Igor Stravinsky, Serghei Prokofiev, Maurice Ravel, Arnold Schönberg, Paul Hindemith, Aaron Copland și John Adams. Pentru programele sale curajoase, orchestra a fost premiată de douăsprezece ori de Societatea Americană a Compozitorilor, Creatorilor și Editorilor Muzicali. Iar în anul 1979, numirea lui John Adams în funcția de Consilier pentru muzică nouă a devenit un model pentru programele de rezidență pentru compozitori adoptate de marile orchestre americane.

Lider în domeniul educației

San Francisco Symphony oferă cele mai cuprinzătoare programe educaționale și pentru comunitate dintre toate orchestrele din America. Aduce muzica în fiecare sală de clasă din Districtul școlar unificat San Francisco, gratuit. Orchestra oferă Adventures in Music, cel mai longeviv program educațional de acest tip din țară. Inițiat în 1988, prin intermediul acestuia peste 23.000 elevi din clasele I-V din școlile de stat din San Francisco învață muzica. Programul Instrumental Training and Support aduce muzicieni profesioniști la școlile generale și liceele din oraș pentru a-i învăța pe elevi o dată pe săptămână. De asemenea, oferă asistență și materiale tehnice și bilete la concerte.

San Francisco Symphony Youth Orchestra, care a avut turnee în toată lumea și a realizat înregistrări impresionante, oferă gratuit instruire pre-profesională celor mai talentați muzicieni tineri din Bay Area. În 2002, SFS a lansat sfskids.org, o resursă cuprinzătoare și interactivă de educație muzicală online pentru copii, școli și familii. Peste 35.000 elevi din California de Nord ascultă orchestra în fiecare an în cadrul programului Concerts for Kids, care a luat naștere în 1919. Pentru muzicienii adulți amatori, orchestra a creat Community of Music Makers, un nou program novator de ateliere și evenimente pentru vocaliști și instrumentiști care se desfășoară în Davies Symphony Hall. Muzicienii SFS îi îndrumă pe aceia din cadrul comunității, care sunt ajutați să formeze ansambluri camerale.

Sufletul orașului

În octombrie 1989, cu un gest ce amintea de începuturile orchestrei, Herbert Blomstedt și Orchestra și Corul SFS au ajutat orașul să-și revină la cinci zile după cutremurul devastator din Loma Prieta, interpretând Simfonia a IX-a a lui Beethoven în fața unui public de peste 20.000 persoane în Golden Gate Park. În septembrie 2011, pentru a sărbători 100 de ani de existență, orchestra San Francisco Symphony, condusă de Michael Tilson Thomas și acompaniată de pianistul Lang Lang, a interpretat un concert gratuit în aer liber, în Civic Center Plaza, care a atras 10.000 de spectatori.

Muzică pentru toți

În 2006, MTT și SFS au lansat Keeping Score, un program multianual multimedia destinat să facă muzica clasică accesibilă persoanelor de orice vârstă, fie că aveau pregătire muzicală, fie că nu. Acesta a inclus un serial TV pe postul PBS, urmărit de peste 6 milioane de americani, un site interactiv, o serie de emisiuni radio naționale moderate de MTT, DVD-ul cu documentare și interpretări live, și un program pentru școlile și liceele care au integrat muzica clasică în curriculumul școlar. Keeping Score este disponibil pe DVD și Blu-ray, și poate fi accesat la keepingscore.org. Orchestra utilizează tehnologii noi pentru a ajunge la public începând cu anul 1926, când a devenit prima orchestră din Statele Unite care avea transmisii radio în mod frecvent. În prezent, SFS poate fi ascultată la circa 300 posturi de radio din toată țara, îmbogățind viața muzicală a Americii.