For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Valentin Erben | George Enescu Festival
Valentin Erben Presse Photo Karo Strassnik

Valentin Erben

Valentin Erben s-a născut în 1945 în Pernitz, în regiunea Austria de jos. Din 1947, familia sa a locuit în Augsburg, Germany. Mama, pianistă, şi tatăl, un violonist şi violoncelist amator, invitau adesea prieteni şi muzicieni pentru a face muzică în casă.

În acest mod, Valentin Erben a intrat în contact de timpuriu cu muzica. A primit primul său „violoncel“ – era o violă modificată – la vârsta de 4 ani. După primii paşi cu violoncelul, făcuţi sub îndrumarea tatălui său, a început să ia lecţii la vârsta de 8 ani cu Paul Freidel, care era violoncelist principal la Metropolitan Symphony Orchestra şi studentul lui Julius Klengel.

Influenţat de multe experienţe şi întâlniri muzicale frumoase – de exemplu, numeroase concerte la Hercules Hall din Munchen, inclusiv momente de neuitat precum a-i asculta pe Rudolf Serkin şi Veghquartett, cât şi pe reprezentanţi ai marii tradiţii violoncelistice franceze cum ar fi Pierre Fournier, Maurice Gendron şi Paul Tortelier. De asemenea, i-a făcut o vizită lui Pablo Casals în Pirineii francezi. Datorită tuturor acestor experienţe, Valentin ştia că vrea să devină violoncelist.

În 1960 Valentin Erben şi-a început studiile de violoncel cu Walter Reichardt la Academia de Muzică din Munchen. În iulie 1963 a urmat un curs de măiestrie la Siena. Această experienţă a fost hotărâtoare pentru viitorul său: l-a întâlnit pe faimosul violoncelist şi pedagog André Navarra. În 1964  îşi termină studiile la Academia din Munchen şi continuă să studieze la Viena, cu Tobias Kühne, un fost elev al lui Navarra. În februarie 1965, a cântat concertul pentru violoncel al lui Schumann în Sala Mare de la Wiener Konzerthaus. Între 1965 şi 1968, Valentin Erben a studiat cu André Navarra la Conservatorul din Paris, o perioadă foarte importantă pentru el. De asemenea, a studiat muzică de cameră cu Jean Hubeau şi Joseph Calvet. I s-a acordat Premier Prix pentru violoncel şi muzică de cameră. În septembrie 1968, a câştigat competiţia internaţională de violoncel ARD din Munchen.

Revenind la Viena, în primăvara lui 1969 a fost printre fondatorii Alban Berg Quartet, o reuniune a patru muzicieni care avea să marcheze scena internaţională a cvartetelor de coarde timp de 40 de ani. Între 2004 şi 2007, Valentin Erben a fost de asemenea membru în Lucern Festival Orchestra, condusă de Claudio Abbado. În iunie 2013, Valentin Erben s-a retras de la Universitatea de Muzică din Viena, unde a predat timp de peste 40 de ani.

Valentin Erben cântă pe faimosul violoncel al lui Matteo Goffriller 1722 – “Ex – Pierre Fournier” şi “Ex – Yoyo Ma” – un împrumut din partea Merito String Instruments Trust GmbH.

Pe lângă un calendar încărcat de concerte ca solist şi ca muzician de cameră, el oferă de asemenea cursuri de muzică, cursuri de măiestrie în muzică de cameră, colaborează cu compozitori, cântăreţi şi dansatori.