For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Valentina Sandu-Dediu | George Enescu Festival
Valentina Dediu

Valentina Sandu-Dediu

Valentina Sandu-Dediu a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia muzicologie, după ce studiase pian la Liceul de muzică „George Enescu“. S-a perfecţionat în Austria cu o bursă a Fundaţiei „Alban Berg“ (1991), în Germania la Wissenschaftskolleg zu Berlin (2000), în România obţinând două burse de la New Europe College (în 1996-97 şi în 2008). A obţinut titlul de doctor în muzică în 1995.

Predă muzicologie, stilistică muzicală și teorii ale interpretării la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar din 2014 este Rector al Colegiului Noua Europă, Institut de Studii avansate, București.

Laureată cu Premiul Criticii muzicale din România (1991), Premiul Academiei Române (1997), Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1998, 2010, 2014), Premiul Fundaţiei “Ernst von Siemens”, München (1998, 2000, 2004), V. Sandu-Dediu a obținut în 2008 Premiul Academiei de Ştiinţe Berlin-Brandenburg, acordat de Peregrinus-Stiftung.

A publicat peste 30 de studii şi 300 de articole în România, Polonia, Albania, Ungaria, Germania, U.S.A. şi Canada. De asemenea, este autoarea a zece volume de muzicologie apărute la Editura Muzicală, Editura Didactică şi Pedagogică, Humanitas – Bucureşti şi la PFAU – Saarbrücken. În calitate de interpretă, susţine recitaluri de muzică de cameră și a înregistrat CD-uri împreună cu Ray Jackendoff (Albany-Boston), cu Dan Dediu şi Ionuţ Ştefănescu (editate în Germania, Cavalli Records şi Neos), cu Aurelian-Octav Popa, Irina Mureșanu și Diana Moș..