For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Valeriy Sokolov | George Enescu Festival
valery sokolov

Valeriy Sokolov

Valeriy Sokolov este din ce în ce mai căutat pentru interpretările sale uimitor de mature ale unora dintre cele mai dificile lucrări din repertoriul pentru vioară. Apariţiile sale cele mai recente şi viitoare includ concerte cu Philharmonia Orchestra, Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Chamber Orchestra of Europe, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Orchestre National de Bordeaux Aquitaine şi NDR Radiophilharmonie. Momentele de vârf sunt reprezentate de recitaluri la Mariinsky Theatre, festivalurile din Verbier şi Colmar, cât şi propriul festival din Harkov, Ucraina (acum la a doua ediţie). Înregistrările concertelor de Bartók şi Ceaikovski cu Tonhalle-Orchester Zürich şi David Zinman au fost lansate la EMI/Virgin în octombrie 2011.

A lucrat cu dirijori cunoscuţi precum Vladimir Ashkenazy, Ivor Bolton, Andrey Boreyko, Susanna Mälkki, Yannick Nézet-Séguin, Peter Oundjian, Vasily Petrenko, Kwamé Ryan, Hubert Soudant, Yan Pascal Tortelier. De asemenea, a apărut alături de orchestre cum ar fi Rotterdam Philharmonic Orchestra, Tokyo Symphony Orchestra, Mozarteumsorchester, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Cleveland Orchestra şi Hallé; de asemenea, a participat la festivalurile din Aspen, St Denis şi Gstaad. În februarie 2008, a oferit premiera americană a Concertului pentru pian şi vioară compus de Boris Tichenko la Carnegie Hall.

Valeriy apare cu regularitate la Théâtre du Châtelet din Paris în recitaluri şi este un oaspete frecvent al seriei “Grands Interprètes” de la Auditorium din Lyon şi la Wigmore Hall din Londra. De asemenea, a cântat la festivalurile Kissinger Sommer, Lockenhaus, Ravenna şi Mecklenburg-Vorpommern şi a apărut la Lincoln Center, Festspielhaus Baden-Baden, Essen Philharmonie şi în Vancouver şi Hong Kong. Muzician de cameră devotat, Valeriy se bucură de colaborări regulate cu pianiştii Kathryn Stott, Evgeniy Isotov şi Denis Matsuev, cu violoniştii Vadim Repin şi Renaud Capucon, cât şi cu violoncelistul Leonid Gorokhov.

Colaborator exclusiv al casei de discuri EMI/Virgin Classics, Sokolov îşi dezvoltă permanent catalogul puternic şi variat de înregistrări, în care regăsim Sonata nr. 3 de Enescu, împreună cu pianista Svetlana Kosenko, disc lansat în 2009.  Primul său DVD de concert a fost acela al Concertului pentru vioară de Sibelius sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, împreună cu Orchestra de Cameră a Europei. Filmul lui Bruno Monsaingeon, “O vioară în suflet / Natural Born Fiddler”, o înregistrare a recitalului lui Valeriy de la Toulouse din 2004, a fost foarte bine primit de critică şi continuă să fie difuzat adesea pe ARTE TV.

Născut în 1986 la Harkov, Ucraina, Valeriy a câştigat premiul Study Grant la Concursul internaţional Pablo Saraste din Pamplona, Spania, în 1999, premiu datorită căruia a putut studia cu Natalia Boyarskaya la Yehudi Menuhin School din Anglia. În septembrie 2005, Valeriy a câştigat Marele Premiu al Concursului internaţional George Enescu, cu o interpretare a Concertului pentru vioară de Beethoven. De asemenea, a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare cu Sonata nr. 3 de Enescu, cât şi Premiul Fundaţiei Enescu. Este susţinut cu generozitate de Accenture Foundation, în cadrul programului lor pentru tineri muzicieni.