For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Victor Rebengiuc – George Enescu Festival
Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc (născut pe 10 februarie 1933) este un premiat actor de film și teatru, cunoscut, de asemena, și ca activist social civil. Din 1957 este membru al Teatrului Bulandra, interpretând peste 200 de roluri singur pe acea scenă. Debutul l-a avut cu “Pădurea Spânzuraților” în regia lui Liviu Ciulei, dar Rebengiuc a devenit o figură reprezentativă a cinematografului românesc și a ajuns cunoscut pentru apariția în filmul “Moromeții” în regia lui Sterea Gulea, în 1986.

Viața lui Rebengiuc în regimul comunist l-a înzestrat pe acesta cu o persectivă anti-comunistă și multe dintre filmele sale din 1989 au fost cenzurate sau interzise de oficialii țării. În 1989 a participat la Revoluția din România, fiind printre cei care au dat buzna în clădirea Televiziunii Române, transmițând căderea lui Nicolae Ceuașescu și sfârșitul regimului comunist.

Victor Rebengiuc și-a completat studiile la Liceul Militar, o școală căreia îi este recunoscător pentru că l-a înzestrat cu simțul disciplinei. Rebengiuc a frecventat cursurile Institutului de Teatru, unde a avut-o ca profesor pe actrița Aura Buzescu, despre care spune că, împreună cu Clody Bertola, i-a șlefuit tehnica. Printre artiștii care i-au influențat munca, Rebengiuc îi include pe marii actori ruși Mikhail Zharov și Ruben Simonov, dar și pe colegul său cu mai multă experiență – Radu Beligan.

Încă de când a devenit cunoscut publicului larg, Rebengiuc și-a câștigat titlul de actor de frunte al generației sale și a primit laude atât oentru tehnica, cât și pentru abilitatea sa naturală. Singurele semne ale implicării sale specifice sunt, probabil, discursul inconfundabil și clar, dicția fără cusur, atenția în ceea ce privește claritatea emisiei vocale și a mesajului.

Acum, Victor Rebengiuc va apărea pe scena Sălii Mari a Palatului pentru o nouă provocare: va nara povestea de dragoste pasională a unei legende din Danemarca intr-una dintre lucrările de avangardă ale muzicii clasice, cantata “Guerre-Lieder” a lui Arnold Schonberg. Își va folosi vocea inconfundabilă, ca narator, pentru a povesti periculoasa dramă: iubirea blestemată dintre regele danez Waldemaf și amanta sa, Tove – ucisă, în final, de regină.

Festivalul Internațional “George Enescu” va reuni pe scena Sălii Palatului artiști români – actorul Victor Rebengiuc, Corul și Orchestra Filarmonică “George Enescu” cu unii dintre cei mai importanți soliști internaționali – Nikolai Schukoff, Violeta Urmana, Janina Baechle, Thomas Meyer, dirijați de Bertrand de Billy.