For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Zubin Mehta | George Enescu Festival
zubin mehta

Zubin Mehta

Zubin Mehta (Director Muzical al Filarmonicii din Israel de mai bine de 40 de ani) s-a născut în Bombay (India) şi a crescut într-un mediu muzical. Tatăl său, Mehli Mehta, este fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay şi a fost Director Muzical al Orchestrei Simfonice de Tineret Americane din Los Angeles.

În ciuda influenţei muzicale, domeniul său de studiu iniţial a fost medicina. La 18 ani a abandonat cariera medicală pentru a se înscrie la Academia de Muzică din Viena. Şapte ani mai târziu, a dirijat atât Filarmonica din Viena cât şi pe cea din Berlin. A devenit rapid unul dintre cei mai solicitaţi dirijori de orchestră şi operă.

Între 1961 şi 1967 a fost Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal. A fost numit Director Muzical al Filarmonicii din Los Angeles în 1962, funcţie pe care a deţinut-o până în 1978. Orchestra Filarmonică din Israel l-a numit pe domnul Mehta Consilier Muzical în 1969, Director Muzical în 1977, şi Director Muzical pe Viaţă în 1981.

Din 1978, timp de treisprezece ani, maestrul Mehta a fost Director Muzical al Filarmonicii din New York, fiind cel mai longeviv director din istoria modernă a Orchestrei. În această perioadă a dirijat peste 1000 de concerte. Din 1986, este Dirijor Principal la Festivalul de vară de la Florenţa “Maggio Musicale Fiorentino”. Septembrie 1998 a marcat împlinirea a cinci ani în funcţia de Director Muzical la Opera de Stat din München (Bavaria).

Zubin Mehta a obţinut nenumărate premii şi distincţii. În Israel i s-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Ebraice din Ierusalim, a Universităţii din Tel-Aviv şi a Institutului Weizmann, iar Universitatea Ebraică a numit o aripă a Departamentului de Muzicologie după el şi tatăl său (dirijorul Mehli Mehta). În 1991, a fost distins cu “Premiul Special” la festivitatea de decernare a “Israel Prize”. şi este laureat cu “Premiului pentru Muzică” al Fundaţiei Wolf (1995-1956).

Este Cetăţean de Onoare al statului Tel Aviv (Yafo).

Filarmonica din München l-a numit Dirijor de Onoare, titlu creat special pentru el.

În 2006 este publicată cartea sa autobiografică “Die Partitur meines Leben: Erinnerungen” (Partitura Vieţii Mele: Memorii), în Germania şi Israel. În acelaşi an a fost distins cu premiul „Una vita nella musica – Artur Rubinstein” la Teatrul La Fenice din Veneţia,  “Kennedy Center Honors”, iar un an mai târziu i s-a decernat premiul “Dan David”.