For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser EVGENY KISSIN | George Enescu Festival

EVGENY KISSIN

Muzicalitatea lui Evgeny Kissin, împreună cu profunzimea și calitatea poetică a interpretărilor sale și virtuozitatea extraordinară i-au câștigat faima meritată doar de unul dintre cei mai talentați pianiști clasici ai generației sale, și nu numai. El este cunoscut în toată lumea și a colaborat cu cei mai mari dirijori ai lumii, printre care Abbado,Ashkenazy, Barenboim, Dohnanyi, Giulini, Levine, Maazel, Mutiși Ozawa, și cu cele mai bune orchestre la nivel internațional.

Domnul Kissin s-a născut la Moscova în octombrie 1971 și a început să cânte după ureche și să improvizeze la pian de la doi ani. La șase ani a început școala specială pentru copii talentați GnessinSchool of Music Moscow, unde a fost studentul AnneiPavlovna Kantor, singura lui profesoară de-a lungul studiilor. La vârsta de zece ani, a avut concertul de debut unde a interpretat Concertul de Pian K. 466 de Mozart, iar, un an mai târziu, a susținut primul lui recital solo în Moscova. Aintrat in atenția internațională în martie 1984 când, la vârsta de doisprezece ani, a cântat Concertele de Pian Nr. 1 și 2 de Chopin în Marea Sală a Conservatorului din Moscova împreună cu Filarmonica de Stat Moscova, sub bagheta dirijorului Dmitri Kitaenko. Acel concert a fost înregistrat live de către casa de discuri Melodia, care a lansat un album cu două LP-uri în următorul an. În urma succesului fenomenal pe care l-a înregistrat acel album, Melodia a continuat să lanseze încă cinci LP-uri cu înregistrări live în Moscova în următorii doi ani.

Prima apariție a domnului Kissin în afara Rusiei a fost în 1985 în Europa de Est, primul său turneu a avut loc în Japonia în 1986, iar în decembrie 1988 a cântat împreună cu Herbert von Karajan și Filarmonica din Berlin într-un concert de Anul Nou distribuit pe televiziunile din întreaga lume. În 1990 el a avut prima apariție la BBC Promenade Concerts în Londra iar, în același an, și-a făcut debutul pe meleaguri americane, interpretând ambele Concerte de pian ale lui Chopin cu Filarmonica din New York, condusă de Zubin Mehta. În următoarea săptămână a deschis sezonul de celebrare a 100 de ani de Carnegie Hall cu un recital de debut spectaculos, înregistrat live de BMG Classics.

În timul sezonului 2017/18, domnul Kissin a oferit recitaluri solo în New York, Chicago, Washington D.C. și Toronto, pe lângă numeroasele recitaluri și apariții cu orchestra din Europa. Pentru prima dată, artistul a mers în turneu în Europa și America de Nord cu Cvartetul de corzi Emerson, cu care a concertat în orașe ca Baden Baden, Paris, Munchen, Essen, Viena, Amsterdam, Chicago, Boston și New York.

EvgenyKissin a primit de-a lungul carierei numeroase premii și distincții din toată lumea. I-a fost acordat premiul Crystal al Osaka SymphonyHall pentru cea mai bună interpretare a anului în 1986 (pentru prima sa apariție în Japonia). În 1991 a primit premiul Muzicianul Anului de la Chigiana Academy of Music din Siena, Italia. A fost invitat special în 1992 la Premiile Grammy, ceremonie distribuită unei audiențe estimată la peste un milion de persoane, iar trei ani mai târziu a devenit cel mai tânăr instrumentalist al anului, premiu oferit de Musical America. În 1997 a primit prestigioasa distincție Triumph Award pentru contribuția extraordinară la cultura rusească, unul dintre cele mai înalte onoruri care se oferă în Federația Rusă, fiind iarăși cel mai tânăr câștigător. Artistul a primit un Doctorat Onorific în Muzică de la Manhattan School of Music, premiul Shostakovich, una dintre cele mai importante distincții muzicale din Rusia, și a devenit membru onorific al Royal Academy of Music din Londra. Cel mai recent rezultat a fost primirea unui Doctorat Onorific în Litere de la Universitatea din Hong Kong.

Cel mai nou album al lui Kissin conține sonate de Beethoven și a fost lansat sub umbrela Deutsche Grammophon. Înregistrările anterioare au primit numeroase premii și aprecieri, contribuind semnificativ la biblioteca de capodopere muzicale înregistrate de cei mai mari artiști. Premii din trecut includ Edison Klassiek în Olanda, Diapasond’Orși Grand Prixof La Nouvelle Academie du Disqueîn Franța. Albumul său cu înregistrări ale lucrărilor de Scriabin, Medtnerși Stravinsky (RCA RedSeal) i-a adus un premiu Grammyîn 2006 pentru cel mai bun instrumentist solist. În 2002, domnul Kissin a fost numit solistul anului de către Echo Klassik. Cel mai recent premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare de către un instrumentist solist împreună cu orchestra a fost decernat în 2010 pentru înregistrarea Concertelor de pian Nr. 2 și Nr. 3 de Prokofiev cu Philharmonia Orchestra, condusă de Vladimir Ashkenazy (EMIClassics).

Talentul extraordinar al lui Evgeny Kissin a inspirat filmul documentar realizat de Christopher Nupen, numit ”EvgenyKissin: The Gift of Music”, ce a fost lansat în anul 2000 pe video și pe DVD de RCA RedSeal.