For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser FESTIVALUL ȘI CONCURSUL INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU, LA TINE ACASĂ

MUZICA NE ELIBEREAZĂ CÂND NE SIMȚIM CAPTIVI: FESTIVALUL ȘI CONCURSUL INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU, LA TINE ACASĂ

În perioada 18 martie-1 iulie, pe www.festivalenescu.ro a avut loc un adevărat Festival Internațional George Enescu Online pentru a oferi oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzică clasică de calitate, în contextul crizei globale fără precedent generate de pandemia COVID-19. Festivalul Enescu este singurul eveniment de profil din lume care a oferit gratuit acces la arhiva sa iubitorilor de muzică clasică de pretutindeni, aflați în izolare și distanțare socială, printr-un program ales, de rezistență, solidaritate și vindecare prin muzică. Au fost difuzate gratuit 29 de concerte în perioada stării de urgență și alertă în România.

Festivalul Enescu și-a adus astfel contribuția în lupta pe care umanitatea o duce împotriva noului coronavirus, urmând modelul marelui compozitor George Enescu, care s-a implicat în ajutorarea răniților din Primul Război Mondial, prin puterea vindecătoare a muzicii.

Festivalul Internațional George Enescu Online și-a îndemnat publicul să respecte regulile de distanțare socială și, în loc să cumpere bilete la concerte, să facă donații pentru organizațiile neguvernamentale credibile, care strâng bani pentru dotarea spitalelor cu echipamente și materiale necesare rezistenței în fața virusului.

ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu a obținut acordul de difuzare online a concertelor și a recitalurilor înregistrate în cadrul edițiilor din 2019 și, respectiv, 2018 ale celor două evenimente.

În timpul Primului Război Mondial, maestrul George Enescu a fost sanitar la spitalul militar condus de profesorul Ion Moscu și a înființat o orchestră simfonică menită să aducă alinare răniților. Luni întregi a cărat răniții între sala de operație și saloane, cântându-le apoi la vioară. Pentru George Enescu, muzica era „limba care vorbește tuturor inimilor”, „o forță” care vindecă.  „Omenirea trebuie să învețe să fie fericită. Artistul dezvăluie omenirii calea spre armonie, care e fericire și pace”, spunea compozitorul George Enescu într-un interviu. El susținea că un artist nu trebuie să fie preocupat numai de arta sa, ci și de destinul omenirii.

După modelul lui George Enescu, Festivalul Enescu nu numai că dăruiește publicului muzica sa, dar transmite - în această primă stagiune a Festivalului #EnescuOnline - și un mesaj de reziliență, de solidaritate și responsabilitate socială: este vital ca oamenii să asculte recomandările autorităților și să stea la distanță fizică unii de alții în această perioadă, păstrând însă apropierea sufletească, buna înțelegere și respectul reciproc; este esențial ca fiecare să contribuie după puterile sale la rezolvarea crizei, inclusiv prin donații.

29 concerte transmise online gratuit pentru iubitorii de muzică

În semn de omagiu și de compasiune pentru Italia, pentru oamenii și artiștii săi, deschiderea Festivalului #EnescuOnline a avut loc cu Recviem de Verdi, interpretat de Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, dirijate de Fabio Luisi. Din programul primei luni au făcut parte concerte ale unor orchestre celebre prezente în ediția din 2019 a Festivalului: Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, precum și muzicieni de prestigiu cum ar fi dirijorul Lawrence Foster, pianistul Szymon Nehring, dirijorii români Ion Marin și Tiberiu Soare, violoniștii Vadim Repin și Renaud Capuçon, soprana Anna Caterina Antonacci și pianistul Denis Kozhukhin.

De asemenea, în program a fost prezentată și opera Peter Grimes de Benjamin Britten, una dintre capodoperele secolului XX, care a avut premiera în România, în versiune concertantă, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din septembrie 2019. Sub bagheta dirijorului britanic Paul Daniel, a interpretat Orchestra Națională Radio, alături de Corul Academic al Radiodifuziunii Române, dirijat de Ciprian Țuțu. Prima serie #EnescuOnline s-a încheiat cu un recital de excepție al violonistei Midori și pianistului Jean-Yves Thibaudet.

A doua lună de transmisiuni online gratuite a fost dedicată încrederii în oameni și în capacitatea lor infinită de a se reinventa. Programul a cuprins lucrări clasice, iubite de publicul larg, cu compoziții de Enescu, Liszt, Rahmaninov, Ceaikovski, Brahms și alții, precum și o lucrare specială, opera Moise și Aron de Arnold Schönberg, unul dintre spectacolele de operă ale ediției din 2019 care au dus la nominalizarea Festivalului Enescu de către 2020 International Opera Awards în top 5 evenimente de gen care promovează muzica de operă la nivel mondial. 

În programul celei de-a doua luni de #EnescuOnline au fost prezente orchestre de renume precum Orchestra Națională a Franței, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov”, Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, Orchestra Naţională din Lille, Orchestra Filarmonicii din Oslo și Orchestra Filarmonică din St. Petersburg. De asemenea, au fost prezenți artiști remarcabili, printre care dirijorii Vasily Petrenko, Maxim Vengerov, Gabriel Bebeșelea și Michael Sanderling, soprana Diana Damrau, pianiștii Evgeny Kissin și Nobuyuki Tsujii.

Această serie a inclus și înregistrarea Concertului de deschidere a Concursului Internațional George Enescu din 2018, în interpretarea Orchestrei și Corului Filarmonicii George Enescu, dirijate de Gabriel Bebeşelea, respectiv Iosif Ion Prunner, avându-i ca soliști pe Stefan Tarara (vioară), Eun-Sun Hong (violoncel) și Josu De Solaun (pian), câștigătorii premiilor I la secțiunile de interpretare ale Concursului Enescu 2014.

În cadrul celei de a treia luni de transmisiuni, iubitorii muzicii au putut să revadă alte patru dintre spectacolele de operă prezentate în ediția din 2019 care au dus la nominalizarea Festivalului Enescu de către 2020 International Opera Awards: Don Giovanni (Mozart), Missa Solemnis (Beethoven), Die Frau ohne Schatten (Richard Strauss) și Bluebeard's Castle (Bartók).  

Pe lângă aceste spectacole de mare valoare muzicală, cea de-a treia lună de #EnescuOnline a adus în casele iubitorilor muzicii din întreaga lume și alți artiști care au îmbogățit prin prezența lor Festivalul Enescu 2019, cum ar fi soprana Joyce DiDonato, faimosul dirijor Vasily Petrenko, pianistul Leif Ove Andsnes, carismaticul bas-bariton Sir Bryn Terfel, și mulți alții. Tot în această serie, au fost trei dirijori români la pupitrul unor ansambluri europene de prestigiu: Horia Andreescu – ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Cristian Mandeal – Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze și Cristian Măcelaru – Royal Concertgebouw Orchestra.

Puteți citi toate articolele de prezentare ale concertelor din cele trei serii de concerte accesând acest link.