For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Filip Papa | George Enescu Festival

Filip Papa

Violoncelistul Filip Papa s-a născut la Timișoara, a absolvit Liceul “Sigismund Toduta” din Cluj și și-a finalizat studiile la Academia de Arte “G. Enescu”din Iași sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. El este unul din muzicienii de elită români, recunoscut internațional mai ales în postura sa de violoncelist al cvartetului de coarde de stat “Ad Libitum” al Filarmonicii “Moldova” din Iași, alături de violoniștii Remus Azoiței, Șerban Mereuță și violistul Bogdan Bisoc.  

 

Împreună cu cvartetul, el a câștigat numeroase premii de anvergură precum Marele Premiu, premiul juriului presei internaționale și premiul Mecenat Musical la Concursul de la Evian din 1997 – Franța,  Premiul 1 la Concursul Max Reger de la Sonderhausen – Germania, precum și multe alte premii internaționale. Discografia sa ca membru al cvartetului Ad Libitum cuprinde înregistrări pentru  Naxos, Vielenhaut Records, Electrecord și Quartz Media Production, toate primite cu ovații în presa internațională de specialitate. A apărut în festivaluri importante precum Printemps des Arts la Monte Carlo, Orlando în Olanda, Luberon în Franța, Bensheim în Germania, Gstaad în Elveția, RadiRo și Festivalul Enescu de la București.

 

De-a lungul anilor el a colaborat cu numeroși artiști de anvergură precum Bujor Prelipcean, Dan Prelipcean, Martin Lovett și Norbert Brainin din cvartetul Amadeus, Wolfgang Laufer din cvartetul Fine Arts, Ștefan Metz sau Raphael Hillier. A susținut numeroase apariții ca solist în România și Moldova, unde a împărțit de multe ori scena cu muzicieni precum Remus Azoiței, Alexandru Tomescu, Alexandra Guțu, Răzvan Suma, Gabriel Popa, Horia Mihail și Cristina Anghelescu. 

 

O carieră de concerte de peste 35 de ani l-a dus pe Filip Papa în sălile cele mai celebre, incluzând Cortot la Paris, Diligentia in Haga, Konzerthaus Berlin, Concertgebouw în Amsterdam, Kaisersaal în Frankfurt, Wigmore Hall în Londra, Beethoven Haus în Bonn, Ateneul Român și Sala Radio la București, între multe altele. 

 

Filip Papa este solist concertist al Filarmonicii Moldova Iași și profesor asociat al Universității de Vest din Timișoara.