Florian Popa

Florian Popa s-a născut în București (România) într-o familie de muzicieni renumiți pe plan național și internațional. A început să studieze vioara și pianul la vârsta de șase ani la Școala de Muzică din București. La vârsta de doisprezece ani, a început să studieze clarinetul și și-a finalizat studiile cu cele mai înalte distincții la Conservatorul din București ( Ciprian Porumbescu) în 1971. În același ani, a trecut de o competiție acerbă  pentru a se alătura  Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din București la început la clarinet.

A câștigat o bursă pentru un curs de master în Hanover (Germania) unde s-a specializat pe muzică modernă și contemporană alături de profesorul Hans Deitzer. Câțiva ani mai târziu, a studiat dirijarea muzicii și fenomenologia muzicii cu maestrul Sergiu Celibidache. Din 1968, a luat parte în numeroase competiții naționale și internaționale de clarinet și a câștigat premii în Praga, Munich, Birmingham, Geneva, București, Ancona și premiul întâi la competiția de muzică contemporană  pentru instrumente și formații din Rotterdam.

În 1980, a câștigat concursul de intrare la Universitatea de Stat Michigan ( East Lancing) pentru a preda cursuri de doctorat studenților cu studii superioare pentru o perioadă de trei ani. Din 1984 până în 2000 a fost solist în Orchestra Simfonică Bilbao. În  2000, a început să coopereze ca solist cu Orchestra Simfonică Națională Daneză. A cântat ca solist în orchestre sub bagheta unui număr impresionant de maeștri precum: Zubin Mehta, Lorin Maazel, Georges Prêtre, Cristian Mandeal, Enrique García Asensio, Giuliano Carella, Sergiu Comissiona, Sergiu Celibidache etc.

În același timp, a combinat activitățile sale de orchestră și predat cu interpretările solo și cele de  de muzică de cameră. Ca solist, a cântat cu orchestre din București, Praga, Munich, Rotterdam, Tylburg, Bilbao, Frankfurt, Mannheim etc.

Ca membru al Grupului Cameral „Musica Nova”, cu care continuă încă să cânte, a interpretat în săli de concert prestigioase din întreaga lume, incluzând UNO în două ocazii. A făcut parte de asemenea din Cvintetul „George Enescu” al Filarmonicii din București, Cvintetul R.T.V din București și cvintetul „Franz Danzi” al Orchestrei Simfonice Bilbao. Astăzi, activitățile sale în ceea ce privește muzica de cameră sunt limitate exclusiv la Grupul Cameral „Musica Nova” și colaborările cu prestigiosul cvartet „Enescu” din Paris.

Ca rezultat al acestor activități artistice, Florian este un expert în muzica de clarinet, de cameră și repertoriul de orchestră . A complementat activitățile cu practica și studiul jazzului, alăturându-se trupelor „Detroit” și „East Lancing Jazz”. Cunoașterea profundă a muzicii americane a condus la crearea „Big-Band Bilbao” în 1987, care a fost sponsorizată de către Bilbao City Hall pe o perioadă de patru ani. Alături de Big-Band a interpretat în mai mult de o sută de concerte și a fost televizat la Euskal Telebista.

Este considerat unul dintre cei mai buni specialiști în muzica modernă și contemporană și pe baza acestui lucru, a fost invitat să ia parte la toate festivalurile internaționale specializate în respectivele domenii muzicale. Directorul prestigiosului Fundación Gaudeamus, Henk Heuvelmans a spus despre Florian  Popa într-o scrisoare în 2013:

„Ansamblul Musica Nova sub conducerea lui Florian Popa a fost selectat la categoria de muzică de cameră a Săptămânii de Muzică Gaudeamus. Ca solist, Florian Popa a oferit șase concerte, iar ca membru al ansamblului Musica Nova a interpretat în patru concerte, organizate de Gaudeamus. Fundația Gaudeamus  îl recunoaște pe Florian Popa ca pe un specialist în clarinet în domeniul muzicii contemporane.”

A înregistrat un număr de discuri și sute de minute de muzică, în special muzică contemporană, pentru stații de radio în Cologne, Frankfurt, Berlin, București, Varșovia, Hilversum, Graz etc. A oferit cursuri în Bilthoven, Darmstadt, Tylburg, Avila, Cuenca, Geneva, Boston, East Lancing, Viena, Madrid, București.