For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Florin Croitoru | George Enescu Festival

Florin Croitoru

După concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnányi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa din Austria ca fiind un „solist fenomenal” (OÖ Nachrichten Linz), măiestrind o „tehnică perfectă” (Neue Kronen Zeitung Viena). A apărut în nenumărate recitaluri și concerte, în numeroase țări din Europa, Asia, Africa și Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câștigat 11 premii la diferite concursuri internaționale de vioară. În 1992, în urma obținerii premiului I la Concursul International de Vioară Fritz Kreisler de la Viena, a devenit primul și până astăzi singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.

În completarea personalității sale artistice vin de asemenea multe imprimări pe CD, precum și difuzări live sau înregistrate la diverse posturi de radio și TV din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franța, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie și România.

Florin Croitoru a obținut diploma de licență la Universitatea de Muzică din București. Profesorii săi de vioară din România și din străinătate au fost (în ordine cronologică): Ionel Nistor, Cristina Ardelean, Mihai Constantinescu, Nicolae Bilciurescu, Valeriu Rogacev, Modest Iftinchi, Ștefan Gheorghiu, Eduard Schmieder și Victor Danchenko.

Repertoriul și imprimările sale includ majoritatea concertelor dedicate viorii, de la baroc la contemporani, precum și câteva programe rare de recital, cum ar fi Niccolò Paganini – 24 de Capricii pentru vioara solo, Fritz Kreisler – Universul miniaturilor, Virtuozitatea violonistică, Florin Croitoru cântă propriile transcripții și compoziții originale.

Începând cu anul 2010, a publicat în premieră mondială mai multe albume de transcripții pentru vioară solo, realizate după diverse lucrări simfonice, precum și după unele dintre cele mai frumoase și dificile piese de virtuozitate compuse vreodată pentru pian sau chitară clasică (www.maximpublishinghouse.webs.com).

Când nu se află în turnee internaționale, profesorul Croitoru petrece timp în țara natală, unde implementează cercetarea sa doctorală (încheiată în 2003) cu privire la o nouă metodă de predare a viorii. Astăzi, mulți dintre studenții săi sunt laureați la diferite concursuri naționale și internaționale de vioară.

Alături de solistică și de cursuri de măiestrie, Florin Croitoru este invitat în mod regulat ca membru al juriului în diverse concursuri internaționale de muzică. Din 1999, este profesor de vioară la Universitatea Națională de Muzică din București.