For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser GAUTIER CAPUÇON | George Enescu Festival

Gautier Capuçon este un adevărat ambasador al violoncelului în secolul 21. Concertează în spectacole internaționale cu mulți dintre cei mai importanți dirijori și instrumentiști din lume, fiind, de asemenea, fondatorul și liderul programului „Classe d’Excellence de Violoncelle” la Fundația Louis Vuitton din Paris și un ambasador pasionat pentru Asociația Orchestra La Școală, care aduce muzica clasică la peste 40.000 de mii de școlari din toată Franța. Laureat al numeroase competiții de profil, este apreciat pentru muzica sa expresivă, virtuozitatea exuberantă și pentru sonoritatea profundă a violoncelului său Matteo Goffriller „L’Ambassadeur” din 1701.

În vara anului 2020, la mijlocul pandemiei, Capuçon a adus muzica direct în viața familiilor din toată Franța în timpul odiseei sale muzicale, „Un été en France”. A realizat o nouă ediție a acestui proiect în vara anului 2021, luând în turneu împreună cu el 27 de studenți pentru 19 concerte într-o varietate de localități și orașe, prezentând atât tineri muzicieni, cât și tineri dansatori în cadrul concertelor sale.

Dornic să exploreze și să extindă repertoriul de violoncel, Capuçon interpretează o gamă largă de lucrări în fiecare sezon și prezintă în mod regulat noi compoziții. Proiectele sale actuale includ colaborări cu Lera Auerbach, Richard Dubugnon, Danny Elfman și Thierry Escaich.

În sezonul 21/22 Capuçon va concerta, printre altele, cu Orchestrele Filarmonice din Viena / Alain Altinoglu, München / Giedrė Šlekytė și New York / Yu Long; Orchestra Regală Concertgebouw / Myung-whun Chung, Orchestra din Cleveland Orchestra / Michael Tilson Thomas și Mariinsky / Valerie Gergiev. Este artist-în-rezidență la Filarmonica din Paris, precum și la Konzerthaus în Viena. În plus, Capuçon cântă la festivaluri în întreaga lume, printre care și festivalurile George Enescu, Rostropovich, Primăvara din Praga, Sf. Denis și Evian.

În calitate de muzician de cameră, cântă în turneu cu Jean-Yves Thibaudet și Lisa Batiashvili în locuri precum Elbphilharmonie din Hamburg, Tonhalle din Zürich, Philharmonie din Berlin, Herkulessaal der Residenz din München și Philharmonie din Paris. Apare și cu Frank Braley, Jérôme Ducros, Nikolai Lugansky și Yuja Wang. Alți parteneri de recital sunt Nicholas Angelich, Martha Argerich, Daniel Barenboim, Renaud Capuçon, Leonidas Kavakos, Andreas Ottensamer, Daniil Trifonov, surorile Labèque și Artemis, Cvartetele Ébène și Hagen. De-a lungul sezonului 2021/22, acesta susține recitaluri solo pentru a sărbători aniversarea sa de 40 de ani.

Înregistrând exclusiv pentru Erato (Warner Classics), Capuçon a câștigat mai multe premii și deține o discografie amplă. Ultimul său album Emotions (lansat în noiembrie 2020) conține muzică de compozitori precum Debussy, Schubert și Elgar și a atins statut de aur în Franța, rămânând numărul 1 în topurile muzicale de profil timp de peste 30 de săptămâni și vânzând peste 50.000 de exemplare. Înregistrări anterioare includ concerte de Shostakovich (Orchestra Mariinsky / Valery Gergiev) și Saint-Saëns (Orchestra Filarmonică a Radio France / Lionel Bringuier); Sonatele complete de Beethoven cu Frank Braley; Cvintetul de coarde de Schubert cu Cvartetul Ébène; Intuition cu Orchestra de Cameră din Paris / Douglas Boyd și Jérôme Ducros; un album cu lucrări de Schumann, înregistrat live cu Martha Argerich, Renaud Capuçon și Orchestra de Cameră a Europei / Bernard Haitink; Triouri de pian de Beethoven cu Renaud Capuçon și Frank Braley; Sonate de Chopin și Franck cu Yuja Wang; și cel mai recent un album solo cu lucrări de Bach, Dutilleux și Kodaly și o înregistrare de tip „Best of” cu ocazia împlinirii a 40 de ani.

Capuçon a fost prezentat pe DVD în spectacole live alături de Filarmonica din Berlin / Gustavo Dudamel (Concertul pentru violoncel nr. 1 de Haydn) și cu Lisa Batiashvili, Sächsische Staatskapelle Dresden și Christian Thielemann (Concertul pentru vioară și violoncel de Brahms). Un nume recunoscut în Franța sa natală, el apare pe ecran și online în emisiuni precum Prodiges, Now Hear This și The Artist Academy, și este un prezentator invitat la Radio Classique în emisiunea Les Carnets de Gautier Capuçon.

Născut în Chambéry, Capuçon a început să cânte la violoncel la vârsta de cinci ani. A studiat la Conservatorul Național Superior din Paris cu Philippe Muller și Annie Cochet-Zakine, iar mai târziu cu Heinrich Schiff în Viena. Acum cântă cu orchestre de top din lume, lucrează cu dirijori precum Lionel Bringuier, Semyon Bychkov, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Andrés Orozco-Estrada și Yannick Nézet-Séguin; și colaborează cu compozitori contemporani, inclusiv Lera Auerbach, Karol Beffa, Esteban Benzecry, Nicola Campogrande, Qigang Chen, Bryce Dessner, Jérôme Ducros, Henry Dutilleux, Thierry Escaich, Philippe Manoury, Bruno Mantovani, Krzysztof Penderecki, Wolfgang Rihm și Jörg Widmann.