Gheorghe Costin

Dirijor, compozitor, profesor de orchestră. Şi-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Târgu Mureş (1986-1988) a continuat-o la Filarmonica „Moldova“ din Iaşi (1988-2001) revenind apoi la Timişoara, la Filarmonica „Banatul“ (din 2001). În curând

A dovedit egală disponibilitate atât pentru genul simfonic cât şi pentru operă. A fost invitat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România dar şi peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase orchestre europene, fie împreună cu orchestre româneşti în turnee de concerte sau în festivaluri importante, precum „Grand Prix – Maria Callas“ – Atena, Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu“ – Bucureşti, Festivalul de operă „Mario del Monaco“ de la Fano (Italia), „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi“ (Bucureşti), Festivalul Internaţional „Toamna muzicală clujeană“, Concursul „Pacem in Terris“ (Bayreuth), Concerte cu Orchestra „Pro Arte“ în Italia.

Momente de referinţă ale biografiei sale le-au constituit întâlnirile cu Sergiu Celibidache, Erich Bergel, şi Yannis Xenakis cu ocazia unor concerte (1992 şi 1993) pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor şi Interpreţilor din România. Urmare a turneului-eveniment din Germania şi Belgia ca extensie a Festivalului Internaţional „George Enescu“ (2005), ICR i-a conferit Medalia George Enescu în semn de preţuire pentru susţinerea şi promovarea culturii româneşti peste hotare.

La Opera Română din Timişoara a dirijat premierele operelor Otello şi Turandot. La Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a activat (1999-2007) ca profesor de orchestră.

A compus muzică simfonică (Cinci schiţe pentru orchestră, Simfonia pentru orchestră; Concert pentru soprană şi orchestră, Master Numbers piesă pentru orchestră), muzică de cameră (Sonata brevis pentru pian, „Meiosis“ pentru clarinet-bas şi percuţie, „Spirale“ pentru clarinet, clarinet-bas, percuţie şi pian, Două preludii pentru pian, Cinci miniaturi pentru pian, „Remember Bach“ pentru orgă, Burlescă şi Pastel de toamnă pentru clarinet şi pian, Melopee pentru soprană şi pian, două Cvartete de coarde),muzică corală (Moartea lui Fulger pentru cor de voci egale şi toacă, Codrule pentru cor mixt).

Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1984) şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare (2008).