Gigi Căciuleanu

Absolvent al Liceului de Coregrafie din Bucuresti, participă la un staj de perfecţionare la Teatrul Bolşoi din Moscova. În paralel cu disciplinele de dans academic, la vârsta de 14 ani, descoperă şi practică dansul de avant-gardă al marei Doamne a dansului : Miriam Răducanu. Spectacolele “Nocturn 9 ½” sunt încă prezente în memoria publicului. Angajat al Operei din Bucureşti, dansează roluri din repertoriul de balet dar în acelaşi timp devine, pe scena acesteia, protagonistul unor spectacole create anume pentru el (Zidul, Un American La Paris).

În 1973 este angajat în Germania, ca pedagog şi coregraf la Folkwang Ballet a cărui directoare era Pina Bausch, iar imediat apoi ca profesor la Centrul Internaţional de Dans “Rosela Haightower” de la Cannes. În 1974 decide să se stabilească definitiv în Franţa, numit fiind Director al Baletului la “Grand Théâtre de Nancy”. În 1978 înfiinţează şi conduce timp de 15 ani alături de colaboratorul său artistic, actorul, regizorul si scenograful Dan Mastacan, Centrul Coregrafic Naţional din Rennes, unul din primele din Franţa. În 1993 înfiinţează la Paris, împreună cu Dan Mastacan, Compania “Gigi Caciuleanu”. Între 2001 şi 2013 este, la Santiago de Chile, Coregraf  Principal şi Director Artistic al Baletului Naţional al acestei ţări. În 2007, sub egida Fundaţiei “Art Production”, vede luminile rampei, la Bucuresti trupa “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company” cu care dansează până în ziua de azi, în ţară şi în Europa (Paris, Bruxelles, Londra, Chisinau, Lisabona…).

Cu peste 300 de coregrafii la activul său, continuă cariera de coregraf invitat, animând stagii şi academii de dans peste tot în lume. In 2012 devine Profesor Honoris Causa al Facultăţii de Arte din Tg Mures.

Ca autor:

– Eseul său de Coreozofie : “Vânt, Volume, Vectori” este publicat în 2002 de către Facultatea de Arte a “Universidad de Chile” şi apoi tradusă în limbile franceză, italiană pe Internet si în română la editura “Curtea Veche”.

– Din 2008, textele şi poemele sale sunt publicate săptămânal în revista on line : liternet.ro

Fotografie realizată de Matei Buță.