For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Hansjörg Albrecht | George Enescu Festival
Hansjörg Albrecht

Hansjörg Albrecht

Hansjörg Albrecht este unul dintre puținii artiști – alături de Ton Koopman, Masaaki Suzuki, Martin Haselböck și Wayne Marshall – care este cunoscut la nivel internațional atât ca dirijor, cât și ca organist de concert. Este considerat un artist ce depășește frontierele muzicale fără teamă de contact – în întregime în spiritul dirijorului anglo-american, organistului de concert, aranjator muzical și magician sonor Leopold Stokowski. În calitate de dirijor, Albrecht își urmează în mod consecvent propriul drum – oscilând între arhivă și creație nouă și cu un repertoriu extins de la Bach la Messiaen – și, cu transcrierile sale de orgă, s-a impus ca specialist printre virtuozii instrumentului său.

Albrecht este Director Artistic al Orchestrei Bach și Corului Bach din München. De asemenea, a lucrat mulți ani cu Opera San Carlo din Napoli, Orchestra de Cameră din Moscova, Capela de Stat Weimar și Corul CPE Bach din Hamburg, printre altele. Cântă în toată lumea ca dirijor și organist în centre muzicale importante precum Londra, Paris, Viena, Berlin, Praga, Roma, Moscova, Tokyo și New York, colaborând în mod regulat cu artiști și orchestre de renume internațional. De asemenea, dirijează producții de operă la Napoli și Dubai, printre alte locuri, precum și proiecte de balet cu companiile de dans Marguerite Donlon și Boris Eifman.

Angajamentele îl duc la sălile de concerte din Dresda și Leipzig, Laieszhalle și Elbphilharmonie din Hamburg, catedralele din Paris, Chartres și Londra, Parcul cu orgi din Amsterdam, teatrele de operă din Bari, Brno și Muscat (Oman), Sala de Concerte Ceaikovski din Moscova, la festivaluri în Ekaterinburg, La Valletta, Pisa, Ljubljana și Toblach, în Columbia și China, precum și în mod repetat în Japonia. În prezent lucrează pentru prima dată cu Orchestra Filarmonică din Dresda, Capela de Stat Halle, Orchestra Națională Slovenă din Ljubljana, Orchestra Teatrului Petruzzelli din Bari, Orchestra Filarmonică Hangzhou și Orchestra Simfonică Royal Oman.

În timp ce Hansjörg Albrecht este recunoscut la nivel internațional ca un specialist în interpretarea istorică, în special a muzicii lui Johann Sebastian Bach și a perioadei clasice vieneze, el este la fel de încântat să fie invitat să interpreteze lucrări simfonice corale majore, precum și premiere și prime spectacole pentru compoziții noi. El este, de asemenea, devotat unui pèlerinaj pentru Richard Wagner și promovează compozitori uitați, precum Hans Rott și Walter Braunfels.

Albrecht susține în mod regulat sesiuni internaționale de tip masterclass și a condus clasa de oratoriu la Mozarteum Salzburg în perioada 2016-2021.

Sub egida Oehms Classics a lansat peste 25 de CD-uri foarte apreciate ca dirijor și organist. Printre altele, a fost nominalizat la Premiul GRAMMY și la „Premiul Criticilor Germani” cu înregistrarea sa live a spectacolului „The Ring without Words” de Wagner (cu Capela de Stat Weimar). În 2020, a început înregistrarea tuturor simfoniilor Bruckner ca transcrieri de organe – combinate cu noile „ferestre Bruckner” ale unor compozitori contemporani de renume. Până în 2024, la aniversarea de 200 de ani a lui Bruckner, el va înregistra acest proiect mamut în locații originale precum St. Florian, Linz, Viena, Lucerna, München, Leipzig, Paris și Londra. În același timp, inițiază o carte și un film documentar despre Bruckner.