Ian Fountain

În 1989, la vârsta de 19 ani, Ian Fountain a devenit cel mai tânăr câștigător al concursului Arthur Rubinstein Piano Masters în Tel Aviv.

A primit lecții de muzică pentru poziția de corist la New College, Oxford și mai târziu la Winchester College. A studiat pianul cu Sulamita Aronovsky la RNCM.

Încă din acea perioadă s-a bucurat de o activitate variată în cadrul carierei sale, concertând în foarte multe locuri în Europa, Statele Unite, Marea Britanie și Orientul Îndepărtat alături de orchestre și dirijori precum London Symphony și Sir Colin Davis, Israel Philharmonic și Zubin Mehta și Czech Philharmonic și Jiri Belohlavek. De asemenea, el a concertat alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Philharmonia, London Philharmonic, Halle, CBSO, Vienna Chamber Orchestra, Singapore Symphony și Utah Symphony printre multe altele. A fost invitat pentru deschiderea stagiunii 1992/1993 la Conservatorul din Moscov. De asemenea, a fost invitat în Polonia pentru a marca 150 de ani de la dispariția lui Chopin, interpretând ambele sale concerte în Cracovia.

A fost prezent prin recitalurile sale în centre reprezentative precum New York, Chicago, Paris, Berlin, Madrid și Ierusalim. El este un oaspete permanent al festivalurilor Prague Spring, Berlin, Schleswig-Holstein, Enescu (București) și Kuhmo. A interpretat un repertoriu extins care cuprinde peste 60 de concerte, incluzând ciclul complet al concertelor lui Mozart.

În ansamblurile de muzică de cameră, el s-a bucurat de colaborări  de lungă durată cu muzicieni precum David Geringas, Ulf Hoelscher și cvartetele Mandelring și Emperor, interpretând în concerte și festivaluri în Europa, Japonia și Coreea.

În ultimii ani a intrat frecvent și în rolul de dirijor, purtând o colaborare apropiată cu Israel Chamber Orchestra.

Interpretări recente, incluzând concerte alături de Orchestra Filarmonică Ungară și Zoltan Kocsis în Budapesta, Orchestra Filarmonică George Enescu și Cristian Mandeal în București, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen și Paavo Jarvi în Japonia, London Chamber Orchestra și Armenian Philharmonic în Yerevan.

Ian Fountain a realizat unele imprimări care au atras înalta admirație a criticilor musicali, printre acestea amintim pe cele pentru EMI (20th Century Piano Sonatas), CRD (Beethoven Variațiunile Diabelli), și pentru Sony și Haenssler Classics – lucrările complete pentru violoncel și pian ale lui Beethoven, Chopin, Mendelssohn și Rachmaninov cu violoncelistul David Geringas.

În 2008 el a colaborat cu echipa de pregătire a edițiilor prezente ale sonatelor și variațiunilor pentru pian și violoncel ale lui Beethoven, publicate de Henle Verlag, München.

Din 2001, Ian Fountain este profesor la  Royal Academy of Music, Londra. În fiecare vară, el susține cursuri de măiestrie la Accademia di Cervo, Italia și multe alte cursuri de măiestirie în întreaga lume. A fost invitat ca membru al juriului în mai multe concursuri de pian, printre care și concursul Arthur Rubinstein în 2011.