For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ioan Hotea | George Enescu Festival

Născut în 1990 în Baia Mare, tenorul român a studiat în orașul său natal Artele și apoi Canto. Și-a continuat studiile între 2009 și 2013 la Academia de Muzică din București și mai târziu cu tenorul Alberto Cupido în Italia.

Este laureat al numeroase concursuri de canto: Victor Giuleanu (premiul I), Concursul Operei Naționale București (premiul II), Hariclea Darclée 2015 (Grand Prix) și Operalia Placido Domingo / Londra 2015 (Premiul I și Premiul Zarzuela).

Între 2011 și 2013 a fost membru al Operei Naționale din București unde și-a extins repertoriul cântând: Nemorino (L’elisir d’amore), Almaviva (Il barbiere di Siviglia), Don Ottavio (Don Giovanni), Rinuccio (Gianni Schicchi), Filipeto (I quattro rusteghi).

În acest timp a apărut și în numeroase concerte vocal-simfonice în România (Orchestra Filarmonică George Enescu) și în străinătate (Orchestra Filarmonică St. Petersburg, Conservatorul Ceaikovski din Moscova).

Din 2013 a avut apariții internaționale: la Opéra din Paris ca Tebaldo (Capuleti și i Montecchi); la Opéra din Monte Carlo ca L’Amante (Amelia al ballo) și Cassio (Otello); la Les Chorégies d’Orange ca Almaviva (Il barbiere di Siviglia); la Opéra du Rhin Strasbourg ca Almaviva (Il barbiere di Siviglia); la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf ca Rinuccio (Gianni Schicchi), Ernesto (NP Don Pasquale) și Arturo (NP I Puritani), la Teatrul de Stat din Wiesbaden (artist în rezidență) ca Alfredo (NP La Traviata), Ferrando (NP Così fan tutte), Tamino (Die Zauberflöte), Nemorino (NP L’elisir d’amore), Des Grieux (NP Manon), Ernesto (Don Pasquale), Don Ottavio (NP Don Giovanni); Duca (NP Rigoletto), Rinuccio (NP Gianni Schicchi), la Opera din Stuttgart ca Ernesto (NP Don Pasquale) și Almaviva (Il barbiere di Siviglia); la Oper Frankfurt ca Elvino / (La Sonnambula); la Opera Națională Timișoara ca Alfredo (NP La Traviata); la Opera Națională din București ca Alfredo (La Traviata); la Opernhaus Zürich ca Ernesto (Don Pasquale); la sala de concerte Quintai Wuhan în rolul Alfredo (La Traviata); la Opera de Stat din Viena ca Ferrando (Così fan tutte) și Almaviva (Il barbiere di Siviglia); la Festspielen St. Margarethen în rolul Nemorino (L’elisir d’amore); la ORW Liège ca Dorvil (La scala di seta), la Opera Națională a Greciei din Atena ca Almaviva (Il barbiere di Siviglia) și Des Grieux (Manon); la Royal Opera House Covent Garden ca Nemorino (L’elisir d’amore) și Ernesto (Don Pasquale), la Opera Bavareză de Stat din München ca Ferrando (Cosi fan tutte), la Opera de Stat din Hamburg ca Des Grieux (NP Manon).