For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Jean-Yves Thibaudet | George Enescu Festival

Jean-Yves Thibaudet

Timp de mai bine de treizeci de ani, Jean-Yves Thibaudet a concertat peste tot în lume, a înregistrat peste 50 de albume construindu-și reputația ca unul dintre cei mai valoroși pianiști ai zilelor sale. Are în repertoriu o mulțime de lucrări solo, de muzică de cameră și orchestrală, de la Beethoven, Liszt, Grieg și Saint-Saëns, la Khachaturian și Gershwin, și până la Oliver Messiaen, Qigang Chen, James MacMillan, Richard Dubugnon și Aaron Zigman.

Încă de la începutul carierei sale, a delectat publicul prin muzica sa, dincolo de repertoriul standard, a abordat genuri de la jazz și până la muzica de operă, realizând numeroase transcripții pentru pian. Profundele sale prietenii realizate prin intermediul profesiei i-au adus colaborări fructoase cu lumea filmului, a modei și a artelor vizuale, străbătând astfel lumea.

În ciuda tuturor obstacolelor întâlnite de artiștii care urmau să concerteze în turnee pe durata restricțiilor din stagiunea 2020/21, ascultătorii lui Thibaudet vor avea șansa să îl asculte în stagiuni viitoare, dacă nu chiar în cea prezentă. Programul său cuprinde un repertoriu variat și numeroase proiecte, multe din ele fiind reprogramate deja, printre care se numără un turneu internațional cu Preludiile lui Debussy. Pentru a onora relansarea primului său album din 1996 la Decca, Thibaudet va interpreta integrala Preludiilor de Debussy în recitaluri în toata lumea – Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Luxemburg,  Elveția, Monaco, Suedia, Marea Britanie, Rusia, SUA și Asia.

Unul dintre cei mai iubitori interpreți ai muzicii lui Ravel și Gershwin, Thibaudet va străbate Germania și Franța interpretând Concertul în Sol Major pentru pian și orchestră de Ravel și Variațiunile I Got Rhythm de Gershwin, alături de Antonio Pappano și Chamber Orchestra of Europe. Va susține concerte alături de Baltimore Symphony Orchestra, Los Angeles Philarmonic, Atlanta Symohony, Detroit Symphony, Indianapolis Symphony, Minnesota Orchestra și San Francisco Symphony.  Două lucrări remarcabile – Concertul nr. 5 de Saint-Saëns  (,,Egiptean ‘’) și Simfonia nr. 2 de Bernstein (,,Age of Anxiety’’) sunt programate pentru concerte cu Chicago Symphony Orchestra, Pittsburg Symphony Orchestra și New York Philarmonic.

Thibaudet va concerta în viitor alături de vechi parteneri de scenă dar va deschide calea și pentru noi colaborări. Programul viitor curpinde integrala Sonatelor de Beethoven pentru pian și vioară în turneu alături de violonista Midori, inclusiv la Tokyo Suntory Hall. Își va continua de asemenea colaborarea cu de violoncelistul Gautier Capuçon și violonista Lisa Batiashvili, alături de care va concerta în Europa, SUA și Canada.

Thibaudet are o pasiune din totdeauna pentru educația și îndrumarea tinerelor talente. Este primul Artist-in-Residence al Colburn School din Los Angeles. În 2017, școala a anunțat Bursele de studiu Jean-Yves Thibaudet, finanțate de membrii comunității Colburn, care susțin financiar studenții Academiei de Muzică, selectați de Thibaudet pentru meritele deosebite, indiferent de instrumentul pe care îl studiază.

Colecția sa de înregistrări a primit numeroase premii : 2 premii Grammy, premiul Deutschen Schallplattenkritik,Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique, Edison Prize și premii Gramophone. În 2017 a lansat  cu mare succes Age of Anxiety de Bernstein alături de Baltimore Symphony Orchestra și Marin Alsop, alături de care a înregistrat cu un timp în urmă Gershwin, Rapsody in Blue,  Concertul în Fa major și Variațiunile I Got Rhythm. În 2016, la cea de-a 150 aniversare de la nașterea lui Erik Satie, Decca a lansat un album cu integrala lucrărilor pentru pian în interpretare lui Thibaudet  – un mare iubitor al lucrărilor lui Satie.

La realizarea înregistrărio care i-a adus nominalizarea pentru premiile Grammy, a colaborat cu Charles Dutoit și Orchestra de la Suisse Romande. În acelaș an, Thibaudet a lansat Aria-Opera Without Worlds, care conține transcripții ale unor arii dar și lucrări semnate de pianistul însuși. Alte înregistrări ale sale cu muzică de jazz se regăsesc în albumele Reflections on Duke: Jean-Yves Thibaudet Plays the Music of of Duke Ellington și Conversations With Bill Evans.

Thibaudet a avut un impact de asemenea în lumea modei, a filmului și în domeniul filantropiei. A cântat ca solist lucrararea Wakefield de Aron Copland, în scenariul lui Robin Swincord, fiind prima data când  un compozitor a permis pianistului să interpreteze lucrarea sa în film. De asemenea, a fost solist în interpretarea lucrării premiate, Atonement de Dario Martinelli (a obținut premiul Oscar); a cântat și pentru filmul Pride and Prejudice, apoi coloana sonoră pentru filmul Extremly Loud and Incredibly Close și pentru filmul The French Dispatch. A avut o apariție și pentru filmul Alma Mahler în scenariul lui Bruce Beresford. În 2004 a fost președinte al prestigioasei acțiuni caritabile de la Hauspices de Beaune. Ținutele sale de scenă sunt realizate de Dame Vivienne Westwood.

Jean-Yves Thibaudet s-a născut la Lyon, în Franța unde a început studiul pianului la vârsta de 5 ani și prima apariție în fața publicului a avut-o la vârsta de 7 ani. La vârsta de 11 ani a fost admis la Conservatorul din Paris unde a studiat cu Aldo Ciccolini și Lucette Descaves, colaboratoare și prietenă a lui Ravel . La 15 ani a câștigat Premier Prix du Conservatoire și trei ani mai târziu, Young Concert Artists Auditions în New York. Printre numeroasele sala distincții se enumeră Victoire d’Honneur, o realizare extraordinară pentru cariere sa și cea mai înaltă distincție oferită de Victores de la Musique. Hollywood Bowl l-a recompensat pentru realizările carierei sale muzicale adăugându-l pe Hall of Fame. Cavaler al  Ordre des Arts et des Lettres, Thibaudet a primit titlul de Ofițer al Ministerului Culturii din Franța în 2012. În 2020 a fost numit Special Respresentative pentru promovarea Industriilor de Creație și Cultură franceze, în România.