For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Jessica Cottis | George Enescu Festival

Considerată de presa muzicală din Marea Britanie ca fiind ”de urmărit”, Jessica Cottis posedă rigoare intelectuală, muzicalitate înnăscută și o autoritate delicată; este o figură carismatică pe scenă care aduce dinamism, intensitate și o viziune clară în toate spectacolele sale.

Solicitată în mod frecvent ca dirijor invitat, cele mai importante momente ale ultimelor sezoane includ spectacole cu Orchestra Simfonică din Sydney, Orchestra Filarmonică din Londra, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Națională BBC a Țării Galilor, Orchestra BBC de Concert, Orchestra Simfonică din Milano Giuseppe Verdi (laVerdi), Orchestra Filarmonică din Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Noua Zeelandă și înregistrarea cu Orchestra Simfonică Scoțiană BBC.

Sezonul 2017-18 a marcat o revenire – după succesul debutului ei în 2016 – la prestigioasa BBC Proms din iulie, precum și debutul cu Orchestrele Simfonice din Houston, Londra, Malmö, Orchestra Simfonică din  Barcelona și Națională a Cataluniei, Orchestra Simfonică Gavle, Orchestra Filarmonică Regală Liverpool și Filarmonica Malaeziană, printre altele.

În sezonul 2018-19, Jessica a debutat cu Orchestra Filarmonică din Los Angeles, precum și noi colaborări cu Orchestra Simfonia din Londra, Orchestra de Cameră Scoțiană, Orchestra Filarmonică Regală din Londra, laVerdi din Milano și OBC din Barcelona. Se va întoarce din nou la Royal Opera House din Londra, dirijând premierele a două noi lucrări importante de operă. S-a întors și în Australia natală pentru a dirija Orchestra Simfonică din Canberra, precum și Orchestra Academiei Monash din Melbourne.

Jessica Cottis își va continua șirul de producții excepțional de bine-primite ‘Film cu orchestră live’, cu producții ale filmelor ET, Jurassic Park, Jaws, Casino Royale, Vertigo de Hitchcock, Fantasia de Disney și Familia Addams.

Cariera sa internațională a fost lansată în urma colaborărilor strânse cu mentorii săi, printre care Vladimir Ashkenazy și Donald Runnicles. Din 2009 până în 2011, a fost dirijor asistent la Orchestra Simfonică Scoțiană BBC și membru dirijor la Conservatorul Regal din Scoția, iar din 2012 până în 2014 dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Sydney, unde a dirijat peste treizeci de concerte pe an cu orchestra, fiind apreciată de presa australiană ca „una dintre marile speranțe ale schimbării”.

Născută în Australia și cu cetățenie dublă britanică-australiană, Jessica Cottis a primit diploma de licență cu onoruri în studiul de orgă, pian și muzicologie la Universitatea Națională Australiană și și-a continuat studiile de organist alături de Marie-Claire Alain la Paris, câștigând premii de la Societatea Filarmonică Regală și Colegiul Regal al Organiștilor. O leziune la încheietura mâinii i-a oprit cariera de instrumentistă și, după ce a studiat Dreptul, a început să ia lecții de dirijat în 2006, studiind cu Colin Metters și Sir Colin Davis la cursul postuniversitar de dirijat de la Academia Regală de Muzică. Cottis a primit cele mai importante premii pentru dirijat ale Academiei la absolvire în iulie 2009, în aceeași lună în care a fost numită în funcțiile sale la BBC SSO și RCS și, de asemenea, a intrat în programul de compoziție Manson la Academia Regală de Muzică.

Având talent în comunicare, Jessica Cottis este deja o inspirație pentru generația tânără. A filmat proiecte pentru Play School (ABC Australia), CBeebies (BBC) și Royal Opera House, a dirijat programe cu organizații precum Orchestra Națională de Tineret din Marea Britanie și Sistema Scotland și a coordonat cursuri pentru dirijori de sex feminin cu Societatea Filarmonică Regală din Londra.

În ultimii ani, ea a devenit o colaboratoare frecventă la emisiunile de radio și televiziune BBC. A învățat-o pe Dame Jenni Murray noțiunile de bază ale dirijării pentru o ediție specială a emisiunii Woman’s Hour de la BBC și s-a întors în acest program pentru a vorbi despre eroinele lui Verdi. Ea a dezbătut problemele cu care se confruntă femeile în muzică pentru World Service și Programul Today și a contribuit la programe de arhitectură și acustică. În 2012, Jessica Cottis a apărut în serialul „Maestro at the Opera” la BBC2 în calitate de mentor dirijor al DJ-ului Trevor Nelson.

În 2014, Jessica Cottis a preluat funcția de dirijor principal al Glasgow New Music Expedition, iar în 2015 a fost numită membru asociat al Academiei Regale de Muzică, un premiu onorific pentru foștii studenți care au adus o contribuție semnificativă în profesia muzicală.

Jessica Cottis locuiește în sudul Londrei și își petrece timpul liber luând lecții de zbor cu elicopterul.