For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser John Axelrod | George Enescu Festival

Cu un repertoriu extraordinar de divers, un program inovator și un stil carismatic de interpretare, John Axelrod este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți dirijori de astăzi și este căutat de orchestre din întreaga regiune lume.

În 2019, Maestrul Axelrod a fost anunțat ca dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice a orașului Kyoto, consolidând în continuare profilul global. În 2014, Maestrul Axelrod a devenit director artistic și muzical al Real Orquesta Sinfónica de Sevilla (ROSS). Contractul său a fost prelungit în unanimitate în sezonul 2019-2020. Din iulie 2017-2018, într-un moment unic în istoria orchestrei, a fost numit și Director General (CEO). Alte poziții importante includ dirijor principal invitat al Orchestrei Sinfonice di Milano „Giuseppe” Verdi (LaVerdi) în Italia, din sezonul 2001-2017, director muzical al l’Orchestre National des Pays de la Loire în Franța din 2009-2013, director muzical și dirijor șef al Simfoniei Lucerne Orchestra și Teatrul din Elveția din 2004-2009, director muzical al “Hollywood in Viena” din Austria, din 2009-2011, cu Orchestra Radio ORF din Viena, iar în 2001-2009, dirijor principal al Sinfonietta Cracovia, în Cracovia, Polonia.

Din 1996, John Axelrod a dirijat peste 176 de orchestre din întreaga lume, 33 de opere și 60 de premiere mondiale. Printre legăturile sale pe termen lung, invitații și înregistrări cu orchestrele europene includ RSB din Berlin, NDR Symphony Hamburg (ElbePhilharmonie), Leipzig Gewandhaus Orchestre, hr-Sinfonieorchester Frankfurt, Dortmund Symphoniker, Dusseldorf Symphoniker, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica della RAI Torino, Orchestra Teatro La Fenice din Veneția, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestrul de Paris, danez Radio Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, RTVE Orquesta Madrid, Orchestra Svizzera Italiana din Lugano, Orchestrele Simfonice din Shanghai și Suzhou, Camerata Salzburg și Mozarteum Orchestre Salzburg și Novaiya Rossia, Orchestra Filarmonică Națională și Orchestra Mariinsky din Rusia. În Japonia, John Axelrod conduce în mod regulat NHK și Kyoto Symphony Orchestre. În SUA, Axelrod a interpretat împreună cu Chicago Symphony, Los Angeles Philharmonic și Orchestra Philadelphia printre altele. Maestrul Axelrod a debutat recent, într-o interpretare foarte apreciată, cu Orchestra Simfonică Radio bavareză.

Interpretări importante în diverse festivaluri includ Festivalul Enescu, Festivalul de la Salzburg, Festivalul Beethoven din Varșovia, Festivalul Schleswig Holstein, Festivalul Ravello și Festivalul Verbier din Elveția și Festivalul de muzică Pacific din Sapporo, Japonia. John Axelrod și-a continuat relația de lungă durată cu Sinfonietta Cracovia, dirijând recent concertul memorial din 2020 în onoarea compozitorului Krzysztof Penderecki.

Activitatea de operă a lui John Axelrod include Candide-ul lui Bernstein la Théâtre du Châtelet, Teatro alla Scala și Maggio Musicale Fiorentino, Eugene Onegin la Teatro San Carlo din Napoli, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny de Kurt Weill și premiera operei Un Romano a Marte de Vittorio Montalti la Opera din Roma, Mirandolina de Martinu la Teatro la Fenice din Veneția, Traviata și premiera filmului Lo Specchio Magico de Fabio Vacchi la Maggio Musicale Fiorentino. Pentru Festivalul de la Lucerna din 2004-2009, a dirijat: Rigoletto, Cariera libertinului, Don Giovanni, Die Dreigroschenoper, Falstaff și Idomeneo. Maestrul Axelrod a fost invitat să deschidă Festivalul Puccini din 2020, dirijând Gianni Schicchi, în primul spectacol de operă montat în Europa după Covid-19.

John Axelrod se angajează să lucreze cu tineri muzicieni profesioniști, implicat ca dirijor principal în 2016 și 2018 (Bernstein 200) al Festivalului de muzică Pacific din Sapporo și în turneu cu Orchestra Santander din Polonia, Orchestra Festivalului Schleswig-Holstein la Festivalul de la Salzburg, Orchestra Giovanile Italiana în Italia, Accademia della Scala la Muscat, NordDeutsche Junge Philharmonie din Germania și Vienna Jeunesse Orchestre din Austria.

John Axelrod a colaborat în mod regulat cu artiști internaționali precum Lang Lang, Daniel Hope, Fazil Say, Thomas Hampson, Martin Grubinger, Patricia Kopatchinskaya, Gabriela Montero, Vadim Guzman, David Garrett, Khatia Buniatishvili, Enrico Dindo, Nadja Michael, Jan Lisiecki, Albrecht Mayer, Rinat Shaham, Andreas Blau, José Maria Gallardo del Rey și Wallis Giunta, printre mulți alții. A înregistrat repertorii esențiale și contemporane pentru Sony Classical, Warner Classics, Ondine, Universal, Naïve și Nimbus. John Axelrod a lansat, de asemenea, o interpretare a simfoniilor lui Brahms împreună cu Clara Schumann, intitulată Brahms Beloved pe Telarc, produs de câștigătorul premiului Grammy Michael Fine, cu Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, acompaniată de Dame Felicity Lott, Wolfgang Holzmair, Indra Thomas și Nicole Cabell.

Din 2013, John Axelrod este, de asemenea, fondatorul Asociației CultureALL din Elveția, care colaborează cu UNESCO, comisionează compozitori, ajută la dezvoltarea tinerlori muzicieni și oferă acces la evenimente culturale și de patrimoniu pentru membrii defavorizați ai comunității. El este, de asemenea, fondatorul și directorul artistic Concertes Culinaires de Chardonne: https://culinaryconcert.com/
Maestrul Axelrod predă cursuri de dirijat studenților din întreaga lume prin Masterclass-ul său online de dirijori: https://conductorsmasterclassonline.com/. De asemenea, a publicat două cărți, Wie Großartige Music Ensteht pentru Henschel Verlag și Lenny and Me: Conducting Bernstein’s Symphonies pentru Naxos și menține un blog personal despre vin și muzică: http://iambacchus.com/Beethoven/
John Axelrod a absolvit în 1988 Universitatea Harvard. Instruit personal de Leonard Bernstein în 1982, el a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Ilya Musin în 1996 și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000 când a debutat profesional ca asistent de dirijor pentru Parisfal la Bayreuth Festival.