For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Jörg Widmann | George Enescu Festival
jorg widmann

Jörg Widmann

Jörg Widmann a studiat clarinetul cu Gerd Stark la München Hochschule für Musik și cu Charles Neidich la Juilliard School din New York. Marea sa pasiune este muzica de camera şi ântă în mod regulat cu Tabea Zimmermann, Heinz Holliger, András Schiff, Kim Kashkashian și Hélène Grimaud. Ca solist, lucrează cu dirijori precum Christoph von Dohnányi, Sylvain Cambreling, Christoph Eschenbach şi Kent Nagano.

I-au fost dedicate mai multe concerte pentru clarinet, pe care le-a interpretat în premieră. În 1999, a cântat Musik für Klarinette und Orchester de Wolfgang Rihm, iar în 2006 Cantus de Aribert Reimann cu WDR Shymphony Orchestra, iar în 2009, Rechant de Heinz Holliger, la Festivalul de la Lucerna. Din 2001 Widmann are un curs de clarinet la Freiburg Hochschule für Musik, iar din 2009 are şi un curs de compoziție.

La vârsta de unsprezece ani Jörg Widmann a început să ia lecții de compoziție de la Kay Westermann și mai târziu a continuat studiile cu Hans Werner Henze, Wilfried Hiller și Wolfgang Rihm.

A primit Premiul Belmont pentru Muzică Contemporană acordat de Fundația Forberg Schneider (1999), Premiul pentru Muzică Schneider-Schott și Premiul Paul Hindemith (2002), Premiul de Încurajare al Fundaţiei Muzicale Ernst von Siemens și Premiul de Onoare al Festivalului de Operă Munchen (2003). Opera sa Das Gesicht im Spiegel a fost considerată de revista Opernwelt drept cea mai importantă premieră mondială a sezonului 2003/04. În 2004, Widmann a primit Premiul Arnold Schoenberg din partea Centrului Arnold Schoenberg din Viena și a Deutsches Sinfonie Orchester Berlin. În 2006 Widmann a primit premiul pentru compoziție al SWR Orchestra Simfonică Baden-Baden/Freiburg, precum și Premiul pentru Compoziţie Claudio Abbado al Orchestrei Academice a Filarmonicii din Berlin. În 2009 el a fost distins cu Premiul Elise L. Stoeger al Societăţii de Muzică de Cameră Lincoln Center.

Jörg Widmann a compus o trilogie pentru orchestre mari alcătuită din Lied (2003), Cor (2004) și Messe (2005). În 2007, Pierre Boulez și Filarmonica din Viena au cântat în premieră Armonica, de Widmann, iar Christian Tetzlaff și Junge Deutsche Philharmonie Concertul pentru vioară al lui Widmann. În 2008 au avut loc premierele Antifon, cu Paavo Järvi la pupitrul Frankfurt radio, Eleven Humoresques (un ciclu pe pentru pian, la Carnegie Hall din New York), respectiv Con brio, cu Orchestra Simfonică a Radioului Bavarez, cu Mariss Jansons la pupitru.

În 2008, Widmann a lucrat în Dubai, sprijinit de Programul Arte Siemens si Institutul Goethe, ceea ce a dus la premiera mondiala a Dubairische Tänze (Berlin, 2009).