For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Joshua Bell | George Enescu Festival

Cu o carieră care se întinde de-a lungul a 4 decenii, violonistul câștigător al unui premiu GRAMMY Joshua Bell este unul din cei mai proeminenți artiști din această eră. A performat cu toate orchestrele importante din lume și își continuă cariera de solist, muzician de cameră, dirijor și director de muzică la Academia St. Martin in the Fields.

Evenimentele notabile din stagiunea 2021/2022 includ coordonarea Academiei St. Martin in the Fields la BBC Proms (2021), în Europa și S.U.A.; întoarcerea, alături de Orchestra din Philadelphia, pentru un program de interpretat/dirijat, la Festivalul Verbier, la Orchestra din Minnesota și la Filarmonica din New York; și tururi cu Filarmonica din Israel și cu Orchestra NDR Elbphilharmonie, în poziția de solist. Aparițiile din stagiunea 2021/2022 urmează a fi anunțate.

În timpul pandemiei provocate de COVID-19, s-a alăturat unei mișcări care aspiră la transpunerea performanțelor celor mai buni muzicieni în format digital, online. În vara anului 2020, PBS a prezentat Joshua Bell: At home with music, o emisiune cu o producție greu de egalat, printre care Dori Berinstein, câștigătorul unui premiu Emmy și a unui premiu Tony. Programul include un repertoriu de muzică clasică fundamentală, dar și alte lucrări îndrăgite, precum West Side Story. Programul special i-a avut în distribuție pe artiști invitați de renume, precum Larisa Martínez, Jeremy Denk, Peter Dugan și Kamai Khan. În august 2020, Sony Classical a lansat albumul Joshua Bell: At home with music.

În 2011 a fost numit director muzical al Academiei St. Martin in the Fields, după Sir Neville Marriner, care a format orchestra în 1959. Istoricul lui Bell cu Academia începe în 1986, când a înregistrat prima dată concertele lui Brunch și Mendelsohn cu Mariner și orchestra sa. De atunci, a coordonat orchestra pentru mai multe albume, inclusiv pentru 4 Anotimpuri a lui Vivaldi, Voice of the Violin, For the Love of Brahms și, cel mai recent, pentru Brunch: Scottish Fantasy, care a fost nominalizat pentru un premiu GRAMMY în 2019.

A interpretat pentru 3 președinți americani diferiți și pentru judecătorii Curții Supreme a Statelor Unite. A participat la prima misiune culturală a Comitetului pentru Arte, inițiat de fostul președinte Barack Obama, alăturându-se muzicienilor cubanezi și americani pentru o performanță live nominalizată în 2017 pentru un program special PBS (Joshua Bell: Seasons of Cuba), celebrând reluarea diplomației culturale între Cuba și S.U.A.

Născut în Bloomington, Indiana, Bell a început să cânte la vioară la frageda vârstă de 4 ani, iar la 12 și-a început studiile cu mentorul său, Josef Gingold. La 14 ani a debutat cu Riccardo Muti și Orchestra din Philadelphia, iar prima interpretare la Carnegie Hall avea să o facă la 17 ani, cu Simfonia St. Louis. La 18 ani a semnat primul său contract (cu London Decca) și primește grantul Avery Fisher Career. În următorii ani a fost numit „instrumentalistul anului” de Musical America (2010), un „tânăr lider internațional” de World Economic Forum (2007), a fost nominalizat pentru 6 premii GRAMMY și primit premiul Avery Fisher 2007. A câștigat, de asemenea, premiul pentru artă oferit de guvernatorul statului Indiana (2003) și Distinguished Alumni Service Award în 1991 de la Jacobs School of Music. În 2000 a fost numit o  „legendă vie a Indianei”.