For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Josu de Solaun | George Enescu Festival

În calitate de câștigător al premiului I la Concursul Internațional George Enescu din București – ediția a XIII-a (fondat în 1958 și câștigat de pianiști legendari, precum Radu Lupu, Elisabeth Leonskaja și Dmitri Alexeev), Concursul Internațional de Pian José Iturbi – ediția a XV-a și prima ediție a Concursului de Pian al Uniunii Europene, desfășurat la Praga, pianistul spaniol Josu de Solaun a fost invitat în serii de concerte remarcabile din întreaga lume, având apariții notabile la București (Ateneul Român), Veneția (Teatro La Fenice), St. Petersburg (Teatrul Mariinsky), Washington, D.C. (Kennedy Center), New York (Carnegie Hall, Teatrul Metropolitan), Princeton (Taplin Hall), Londra (Southbank Centre), Paris (Salle Cortot), Leipzig (Schumann-Haus), Taipei (Novel Hall), Mexico City (Sala Silvestre Revueltas), Praga (Palatul Nostitz), Roma (Academia de España), Menton (Festival International de Musique) și în toate orașele mari din Spania. Este singurul pianist spaniol care a câștigat Concursurile Enescu și Iturbi și a fost invitat la o recepție privată a regelui și a reginei Spaniei la Palatul Regal, după câștigarea premiului din București.

Începând de la o vârstă fragedă, a susținut diverse recitaluri, ca muzician în formule camerale și solist, în Franța, Georgia, Italia, Rusia, Ucraina, Canada, Germania, Japonia, China, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, Olanda, Mexic, Chile și Elveția, sub conducerea unor dirijori precum Constantine Orbelian, Ormsby Wilkins, Ilarion Ionescu-Galați, Robert Houlihan, Karl Sollak, Marco de Prosperis, Alvise Casellati, Ovidiu Bălan, Horia Andreescu, Radu Postăvaru, Christian Badea, Bruno Aprea, Ramón Tebar, Justus Frantz, Francesco Angelico, Yaron Traub, Max Bragado, Paul Daniel, Ryan Haskins, Theodore Kuchar, Jonathan Pasternack, Yuri Krasnapolsky și Miguel Ángel Gómez Martínez, dar și cu ansambluri precum Orchestra Teatrului Mariinsky din St. Petersburg, Orchestra Teatrului Fenice din Veneția, Filarmonica George Enescu din București, Filarmonicile din Timișoara, Ploiești, Iași, Târgu Mureș, Satu Mare, Orchestra Simfonică din Bilbao, Orchestra de Cameră Rudolf Barshai din Moscova, Orchestra Simfonică din Sioux City, Orchestra Filarmonicii din Ciudad de México, Orchestra Filarmonicii Janáček, Orchestra Simfonică a Radio-televiziunii Spaniole (RTVE), Orchestra American Ballet Theatre din New York, Orchestra Filarmonicii din Lviv, Ucraina și Orchestra Filarmonicii din Bari, Italia. Interpretările sale au fost difuzate de posturile de radio și televiziune spaniole, de televiziunea națională taiwaneză și de cea cehă, de posturile de radio americane WQXR (New York), WPRB (Princeton) și WFMT (Chicago).

Josu de Solaun a înregistrat integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu pentru NAXOS Grand Piano și Les Noces de Stravinski, pentru aceeași casă de discuri, cu JoAnn Falletta la pupitrul dirijoral.

Josu de Solaun este absolvent al Manhattan School of Music, unde doi dintre profesorii săi, care l-au influențat foarte mult, au fost pianiștii Nina Svetlanova și Horacio Gutiérrez.