For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Jozef Benci | George Enescu Festival
Jozef Benci

Basul slovac Jozef Benci, care a câștigat recent aprecieri din partea criticilor pentru „timbrul catifelat și o voce deschisă și expresivă” într-o interpretare a lucrării Recviem de Dvořák la Musikverein din Viena, este membru al ansamblului Teatrului Național Slovac din Bratislava din 2004 și a participat în mod regulat în spectacole de operă, săli de concerte și la festivaluri din Europa și Asia.

Spectacolele viitoare includ trei concerte ce includ lucrarea Misa Glagolitica de Janáček cu Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, sub bagheta lui Jakub Hruša, precum și un concert în rolul Dikój în spectacolul Katja Kabanova la Elbphilharmonie în Hamburg.

Jozef Benci a interpretat rolul de bas în Misa Glagolitica de Janáček la Filarmonica din Berlin în 2018 și pentru o înregistrare pe CD sub egida Supraphon (2013). În 2017 a avut mare succes în rolul Le Cardinal Broghi din spectacolul Halevys La Juive, într-o producție de Peter Konwitschny. Pentru o înregistrare la BBC, Benci a interpretat rolul Filip în The Jacobin de Dvořák, după ce a fost apreciat de critici pentru rolul Kecal, într-un concert cu lucrarea The Bartered Bride de Smetana la Centrul Barbican din Londra cu Orchestra Simfonică BBC, sub bagheta lui Jiří Bělohlávek. Messa da Requiem de Verdi sub bagheta lui Nello Santi este un alt punct culminant al carierei sale, precum și aparițiile alături de Edita Gruberova în spectacolele Lucrezia Borgia și Anna Bolena la Tonhalle în Zurich și la Festivalul de muzică din Bratislava.

Repertoriul lui Jozef Benci include un număr mare de roluri importante de operă, precum Vodník / Rusalka, Sarastro / Die Zauberflöte, Il Commendatore / Don Giovanni, Mephisto / Faust, Colline / La bohème, rolul principal în Boris Godunow și rolul de protagonist în opere de Donizetti, inclusiv Dulcamara / L’elisir d’amore și Sulpice / La fille du régiment. În opere de Verdi, interpretările sale includ rolul principal în Attila, Fiesco / Simon Boccanegra, Zaccaria / Nabucco, Ferrando / Il Trovatore și ambele roluri Il grande inquisitore și Filippo II. în Don Carlo.

Jozef Benci a studiat la Conservatorul și la Academia de Muzică și Teatru din Bratislava și la Academia de Muzică Janáček din Brno. A câștigat premii la concursuri naționale și internaționale, inclusiv la Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée 2001, Concursul de Canto George Enescu din București 2001 și Concursul Kammeroper Schloss Rheinsberg 2006.

După finalizarea studiilor, a fost interpret invitat la Opera de Cameră a Teatrului Național Slovac din Bratislava înainte de a i se oferi un contract la Opera de Stat din Banská Bystrica în 2002.