For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Julia Fischer | George Enescu Festival
Julia Fischer

Una dintre cele mai importante violoniste din lume, Julia Fischer este o muziciană versatilă, cunoscută și pentru extraordinarele sale abilități ca pianistă de concert, muziciană de cameră și profesoară de vioară. Născută la München într-o familie germano-slovacă, Julia a primit primele ei lecții de vioară la vârsta de 3 ani și primele lecții de pian la scurt timp după aceea, de la mama ei Viera Fischer. La vârsta de 9 ani a început să studieze cu renumita profesoară de vioară Ana Chumachenco, devenind ulterior succesoarea ei. Premiul I la Competiția Internațională Yehudi Menuhin din 1995 a fost unul dintre punctele cheie la începutul carierei sale, și de atunci a cântat frecvent cu orchestre de top din întreaga lume, lucrând frecvent cu dirijori de renume precum Herbert Blomstedt, Vladimir Jurowski, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Yuri Temirkanov și Franz Welser-Möst, printre alții.

În sezonul 2021-22, Julia Fischer este Artist în Rezidență la Orchestra Filarmonică din Londra, plecând în turneu în Europa cu Vladimir Jurowski și Concertul Elgar, interpretând un ciclu de Concerte de Mozart cu Thomas Søndergård, precum și regia unui program Mozart și participarea într-un concert de muzică de cameră alături de câțiva membri ai orchestrei. De asemenea, va întreprinde un alt turneu extins cu Orchestra Academy of St. Martin in the Fields, un ansamblu cu care artista a dezvoltat o colaborare de lungă durată. Alte turnee includ Filarmonica Regală cu Vasily Petrenko, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin cu Vladimir Jurowski. Julia Fischer deschide, de asemenea, sezonul cu Orchestra Simfonică din Lucerna sub noul lor dirijor principal, Thomas Sanderling, și colaborează cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze sub bagheta lui Michael Tilson Thomas. Ea oferă un turneu de recitaluri în marile săli de concert europene împreună cu pianista Yulianna Avdeeva, precum și cu propriul ei cvartet Julia Fischer.

În timpul sezonului 2020-2021, Julia Fischer a apărut în concert cu Orchestra Elbphilharmonie Hamburg și Alan Gilbert, Orchestra Simfonică Svetlanov și Vladimir Jurowski, Orchestra Simfonică din Bamberg și Jakub Hrůša și a interpretat în premieră o nouă piesă de Pascal Zavaro cu Orchestra Națională a Franței și Cristian Măcelaru.

În 2011, Julia Fischer și-a fondat propriul Cvartet cu Alexander Sitkovetsky, Nils Mönkemeyer și Benjamin Nyffenegger și continuă să călătorească extensiv în această formație. Concertul ei la Alte Oper în Frankfurt în 2010 a marcat debutul ei ca pianistă: a interpretat Concertul pentru pian de Grieg în a doua jumătate a concertului, după ce a cântat Concertul pentru vioară nr. 3 de Saint-Saëns în prima jumătate. Spectacolul este disponibil pe un DVD lansat sub egida Decca. Activitatea de predare este o altă parte integrantă din viața ei muzicală, pe măsură ce continuă să susțină și să ghideze tinerele talente, inclusiv  în spectacole alături de elevii ei. Ea susține în mod regulat sesiuni de masterclass la Musikferien lângă Lacul (Starnberger See). În 2019, Julia Fischer a fondat o orchestră pentru copii, Kindersinfoniker, făcând echipă cu Johannes X. Schachtner și pianistul Henri Bonamy în orașul ei natal Munchen.

Pe parcursul carierei sale artistice, Julia Fischer a lansat numeroase înregistrări pe CD și DVD primite excelent de critici și multi-premiate, mai întâi sub egida Pentatone și mai târziu sub egida Decca. Deschizând un nou drum pe piața muzicii clasice, ea și-a lansat recent propria platformă de muzică, JF CLUB, care oferă materiale audio și video exclusive, avanpremiere ale noilor ei înregistrări, precum și o perspectivă personală asupra muzicii și a muncii ei. Cele șase sonate solo de Eugène Ysaye, Sonata în La Major de César Franck și Sonata în re minor de Karol Szymanowski sunt toate disponibile exclusiv pe JF CLUB.

Julia Fischer deține numeroase premii, inclusiv Crucea Federală de Merit, Premiul Gramophone și Premiul German al Culturii. Cântă la o vioară de Giovanni Battista Guadagnini (1742) și la un instrument realizat de Phillipp Augustin (2018).