For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Julia Lezhneva | George Enescu Festival
Julia Lezhneva

Julia Lezhneva

Tânăra soprană rusă Julia Lezhneva a fost descrisă ca având o voce de „frumusețe angelică” (New York Times), „ton pur” (Opernwelt) și „tehnică fără cusur” (The Guardian). „O nouă stea s-a născut”, a scris Die Welt.

Născută într-o familie de geofizicieni de pe insula Sahalin, în 1989, Julia Lezhneva a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. A absolvit Şcoala de Muzică Gretchaninov, şi-a continuat studiile vocale şi de pian la Colegiul Conservatorului Academic de Muzică din Moscova. La vârsta de 17 ani a ajuns în atenția internațională câștigâd Concursul Internaţional „Elena Obraztsova”, iar la 18 ani a împărţit scena de concert cu Juan Diego Flórez la deschiderea Festivalului de Operă Rossini din Pesaro. În 2008 a studiat la Cardiff cu tenorul Dennis O’Neill, prin programul de burse Kempinski Arts, apoi a urmat cursuri de formare cu Yvonne Kenny la Guildhall School din Londra. A mai participat la cursuri de master cu Elena Obraztsova în St. Petersburg, respectiv cu Alberto Zedda în Pesaro și Thomas Quasthoff în Verbier.

În 2009, a câștigat premiul întâi la Concursul Internațional de Canto „Mirjam Helin” din Helsinki și, în anul următor, tot premiul întâi Concursul Internaţional de Operă de la Paris, unde a fost cel mai tânăr concurent din istoria competiţiei.

În 2010, Julia Lezhneva a făcut senzație la Classical Brit Awards, cântând la Royal Albert Hall din Londra. În 2011, Opernwelt numit-o „tânărul cântăreț al anului” pentru debutul din La Monnaie (Bruxelles). În februarie 2012, la ceremonia de la Musique Classique Victoires (Paris) s-a bucurat de un succes copleșitor cântând Rossini, împărțind scena de gală cu Renée Fleming, Natalie Dessay, Philippe Jaroussky și Nathalie Stutzmann. În vara anului 2012, a apărut la Festivalul de la Salzburg pentru al treilea sezon consecutiv, cântând Asteria în Tamerlano (Handel) alături de Placido Domingo și Bejun Mehta. În perioada 2010-2011 a participat la concerte pe principalele scene ale lumii.

Julia Lezhneva colaborează cu dirijori de renume, printre care Marc Minkowski, Giovanni Antonini, Franz Welser-Moest, Renee Jacobs, Louis Langrée, Fabio Biondi, Jean-Christoph Spinosi, Diego Fasolis, Alberto Zedda, Vladimir Fedoseev, Vladimir Minin și cântăreți celebri, inclusiv Placido Domingo, Anna Netrebko, Dame Kiri Te Kanawa, Dennis O’Neill, Juan Diego Florez, Philippe Jaroussky, Max Emmanuel Cencic, Bejun Mehta, Franco Faggioli, Nathalie Stutzmann, Vivica Genaux, Ann Hallenberg şi mulţi alţii. În 2011, Julia Lezhneva a devenit un artist exclusiv Decca.